Skip to main content

Het verschil tussen lama's en peniskokers

Hits: 320

woensdag 17 december-2008
Ja, u heeft helemaal gelijk. We lopen ruim twee weken achter. Maar we willen toch nog effies stil staan bij de dag waaraan "onze" Papoea's met stille weemoed terugdenken. 1 december 1961. Toen kregen ze van ons een eigen vlag, een eigen volkslied, een eigen parlement en de belofte dat ze in 1970 onafhankelijk zouden worden. In plaats van spiegeltjes en kralen. 1 december werd hun Independance Day.
Leuk bedacht allemaal, maar het liep anders. In 1963 werd met stille toestemming van de oh zo democratische president Kennedy en zijn broer Robert West Papoea door Indonesie geannexeerd. En in 1969 werd die annexatie door de Verenigde Naties gesanctioneerd. Geo-politiek? Zal wel. Westerse industriele belangen? Tuurlijk. En de autochtone bevolking? Die kon de dievenmoord steken. En stak die ook. Met hulp van de Indonesische Gestapo en het leger. Zo werden in sommige dorpen de mannen bijeen gedreven en gekeeld onder de ogen van vrouwen en kinderen (waar hebben we dat meer gehoord?). Een andere inventieve methode om indruk te maken was mannen in een container opsluiten en dan te water gooien. Ook leuk: dorpen werden met de grond gelijk gemaakt en de bewoners werden gedwongen naar lager gelegen gebieden te verhuizen, waar ze dan geheel gratis en voor niks werden uitgedund door muskieten. En wat in leven bleef werd vervolgens voor een scheet en een knikker ingehuurd voor slavenarbeid in de westerse mijnen. Onder omstandigheden die Joop van den Ende zouden hebben aangezet tot een rewrite van Les Miserables als ie ervan geweten had. Verder werd het land overspoeld door een stortvloed van Indonesiers (om een bekend Geertisme te vermijden), die grosso modo hun religieuze golflengte hebben afgestemd op Mekka. En dat vloekte met het door witte boordjes bijgebrachte geloof van de Papoea's dat de Paus de pandjesbaas van God op aarde was. Om over de culturele verschillen tussen de twee bevolkingsgroepen maar te zwijgen. De Papoea's werden binnen veertig jaar de barbaren van hun eigen land. Aboriginals.
Nou het gekke, we hebben wel een grote waffel als het om Lamaland gaat. We organiseren concerten, sturen Paul Rosenluller op pad, willen nie naar China voor een Olympisch feestje, zijn bereid de reet te likken van een oranje jurk met een Nobel-plak, maar wie hoor je als er een systematische volkerenmoord plaatsvindt in een voormalige kolonie? Geen muiswinkel. Kan iemand in Den Haag of uit de omgeving van Alkmaar eens een wit licht hierop laten schijnen? Of een of andere omroepster daarheen sturen? Desnoods samen met Bilderbert Koenders? Kan dat nog voor de Kerst? Dank u.

Klik hier om uw reactie toe te voegen