Skip to main content

Eigen risico

27 september 2017

Het gaat geweldig in de gezondheidszorg, sinds de introductie van de marktwerking en de afschaffing van al dat middeleeuwse collectieve goed, als ziekenfonds en dergelijke, gaat het geweldig. Zeker voor verzekeraars en bestuurders in de zorg. Voor de burger betekent het meer betalen en minder krijgen.

In ons provincie hoofdstadje staat een nieuw en groot ziekenhuis aan de rand van een natuurgebied. Beetje lastig te bereiken maar er zijn bussen en, uiteraard tegen betaling, een parkeerplaats.

In dat ziekenhuis lag een zogenaamde anti slipvloer, goed over nagedacht want er komen veel mensen op leeftijd. Nou wil het toeval dat een patient juist op die vloer onderuitgaat en zich verwond, kan gebeuren. Maar in een ziekenhuis zal dat geen probleem zijn, toch? Artsen en verpleegkundigen alom. Ongevalletje, dus de beveiliging wordt opgeroepen, de beveiliging? Geen EHBO of zo? Dan wordt door de “beveiliger” tegen het slachtoffer gezegd dat die wel rekening moet houden met het eigen risico, want ja hulp kost wat tegenwoordig.

Uiteindelijk plakt iemand er een pleister op, maar t lijkt erop dat met de stijgende kosten ook het aantal oetlullen in de zorg is toegenomen.

Jacques
Het gedrochte 'Eigen risico' is zo dom in een gemeenschap dat dit niet zou moeten bestaan. Helaas is dit wel het geval in dat landje in de Rijndelta, waar nog steeds het nazislib uit de WOII niet is opgeruimd. Eerst de term uit de autowereld, de VVD-wereld. Eigen risico zou inhouden dat je leven een auto is en je in de garage kunt zetten. Naast dat de onderklasse geen garage heeft is het een onzinnige vergelijking.
Het gevolg van het eigen risico is, dat de mensen met weinig inkomen juist de nodige medische zorg mijden, omdat dit risico naast de premie een groot deel van hun inkomen betekent in tegenstelling tot het inkomen van de dik verdieners. Zij leven al zo'n tien jaar korter dan de Rutte's en Asscher's. Nu gaan ze nog korter leven. Wat levert dat de bovenklasse op? Wel de pensioenpremie kan naar beneden en de pensioenverzekeraars maken meer winst.
Dat is wat dat 'Eigen risico' betekent. Dat is wat de PvdA betekent: geen solidariteit, of juist die van bobo drs. Martin van Rijn.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 september 2017