Skip to main content

Een vergiftigde pion: Al Quds hoofdstad van Palestina

13 december 2017

De afgelopen dagen is in Istanbul onder auspiciën van Erdogan een conferentie over Palestina en Jeruzalem gehouden door Islamitische landen van overal ter wereld. De Iraanse premier Rouhani sprak via videoverbinding de conferentie toe. Na de openingstoespraak door Erdogan zelf sprak de Palestijnse president Abbas. Deze opmerkelijke eensgezindheid, zelfs door de Shia-Sunni tegenstelling heen, is te danken aan Donald Trump en niemand anders. Hij heeft de Palestijnse zaak in de etalage gezet als nooit tevoren. Even opmerkelijk is dat onder de Israëlische bevolking (en onder de Israeli die buiten Israel al helemaal niet) geen sprake is van enig enthousiasme over de plannen van Trump. Integendeel. In Tel Aviv is er zelfs tegen gedemonstreerd. Dit is niet onlogisch. Hun leven is er door dit ongevraagde kerstcadeautje een stuk gevaarlijker op geworden.
De laatste jaren werd door Netanyahu en zijn clan hoog opgegeven van de goede verstandhouding en samenwerking (in veiligheidszaken en de oorlog tegen Syrië, Libië etc.) die gegroeid was met pro-westerse Islamitische landen als de Golfstaten, Egypte en Turkije. Militaire samenwerking zelfs. Door dit cadeautje van Trump is het allemaal voorbij. In het schaakspel kent men de 'vergiftigde pion': dit was een vergiftigde pionzet. Netanyahu kan van voren af aan beginnen met zijn lijmen van de conservatieve Islamitische wereld. Dat dit 'wel weer zal overwaaien' is wishful thinking. Dit is een blijvertje.
'Waarom in godesnaam nu' vraagt men zich ook in Israël af. Het gezamenlijk project IS van Saoudi, Israël, Turkije en meer landen die nu in Istanbul Palestina preken tegen Syrië en Iran is faliekant mislukt. Met het plan Kushner lag er een panklare oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict klaar: Jeruzalem/Al Quds de hoofdstad van Israël/Palestina. Dit te laten mislukken was Netanyahu veel aan gelegen. Met de aankondiging door Trump de VS ambassade nu echt naar Jeruzalem over te brengen (waar vorige presidenten slechts lippendienst hadden verleend) leek die opzet te slagen. Met de nadruk op leek. Niet alleen is een storm van afkeuring en verontwaardiging door de wereld gegaan die voorlopig zijn weerga niet kent, belangrijker is dat Trump nooit heeft gezegd dat met zijn aankondiging het plan-Kushner (dus Jeruzalem/Al Quds een gedeelde hoofdstad van Israël/Palestina) van tafel was. Sterker nog: het uitroepen van een Palestijnse staat met als hoofdstad Al Quds zal nog de enige mogelijkheid zijn om het vuil uit de lucht te halen. Voor minder gaat de Islamitische wereld niet meer en Rusland, China, alle niet-gebonden- en zelfs gebonden landen als Nederland, de trouwste vazallen van de VS, zullen hen steunen. Of ze willen of niet. 'Denk aan onze handelsbelangen'. Zoals ik al eerder schreef: Trump heeft de Palestijnse zaak een grote dienst bewezen. Maar ook geldt: de dialectiek is een moeilijke zaak.

(WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 december 2017