Skip to main content

Een vat vol missie (001)

29 juni 2017

Tsjongejongejonge en nog een jongen. Er is niet eens een vertaling van de Wikipedopagina over Jari Aarnio. Niet in het engels of in het duits, en al helemaal niet in het Nederlands. Toch is de affaire rond Aarnio er eentje waarvan we vermoeden dat die zeer internationale en voor ons zeer interessante  tentakels uitspreidt. Niet alleen omdat er wegens de zaak ook een Nederlander in het beklaagdenbankje en in de petoet heeft gezeten. Ook omdat we vermoeden dat Aarnio vriendjes heeft gehad in de hoogste regionen van de vaderlandse koddebeierij.
Laten we maar es bij het begin beginnen. Wie is Jari Aarnio en waarom....

Jari Aarnio begon in 1979 bij de politie van Helsinki. De eretitel 'Arbeider van het jaar' was tien jaar later al uit de mode geraakt in de imploderende Sovjet Unie, maar in Finland werd Aarnio wel gekozen tot een variant daarvan: Politie van het Jaar 1987. In 1999 weer een prijs voor Jari: hij werd Hoofd en wel van de Drugsbrigade. Maar Hoge omes vangen veel wind en in 2007 kreeg Aarnio de eerste duivekwak op zijn blazoen. Hij werd er van verdacht een verklikker voordeeltjes te hebben bezorgd, maar uit deze affaire ontstond niet meer dan pannekoek.
In juni 2015 was het wel raak en meteen goed ook: Aarnio kreeg een jaar en acht maanden vanwege de zogenoemde Trevoc-zaak. Hij ging tegen die uitspraak in beroep maar hogere beroepen liggen Aarnio niet echt: het gerechtshof veroordeelde hem tot drie jaar. De rechter vond dat hij een dubbelrol had als eigenaar van de firma Trevoc. U en ik zouden tot dezelfde conclusie gekomen zijn. Want Aarnio had als oprichter en uitbater van Trevoc zijn eigen Drugsbrigade als beste klant. De firma deed in apparaatjes waarmee je drugstransporten kunt volgen.
Maar Aarnio had niks nada geleerd van zijn eerste beroep en ging voor het Hooggerechtshof. De hogepriesters van het recht beslisten dat het vonnis bleef wat het was. Echt van belang was dat toen echter al niet meer. Want eind vorig jaar kreeg onze voorbeeld-politie dertien jaar aan zijn broek, nu voor het overtreden van de opiumwet. Volgens de toga's was Aarnio de 'man van Pasila'. Dat heeft niet zoveel met Jezus van doen of zo. Pasila is de naam van het hoofdbureau van politie in Helsinki en van daaruit heeft iemand – Aarnio dus, volgens de beschuldiging – bijna duizend kilo hasjies naar Finland gesmokkeld.
Aarnio kan het niet laten en is intussen weer in beroep gegaan tegen dit vonnis van de kantonrechters. Hij doet maar. Bij ons heeft dit relaas natuurlijk de vraag opgeboerd: dertien jaar kruipen voor het ophalen van duzend kilo rooie libanon, wat is dat voor wereld? Well, this is Finland, man... In de volgende aflevering een inkijkje in de Finse versie van sex, drugs en rock 'n roll. We zijn bij u terug na de reclame en het weerbericht.... (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
29 juni 2017
Een vat vol missie