Skip to main content

Kanaaldrang

zondag 13 juli-2014
De HKND-group gaat een kanaal aanleggen. Een in 2012 opgericht Chinees bedrijf, met een lullig startkapitaal van een paar honderd Hong Kong dollars ingeschreven in Hong Kong onder nummer 88941. Onder leiding van Wang Jing, een (nog) onbekende miljardair. Een levensgroot kanaal. En dat niet alleen. Een spoorweg, een energiecentrale, een vakantie-oord, twee terminals aan de oost en west kant, een internationale luchthaven, een metaalindustrie en een oliepijpleiding. En dat alles in de achtertuin van Mr Obama himself, de republiek van Daniel Ortega: Nicaragua.
Lang werd dit plan als een Ortega-truc bekeken om iedereen te misleiden, maar sinds
enkele dagen lijkt nu alles beklonken. Putin vliegt van Castro direct naar Managua. Het lijkt er nu op dat de kosten gedragen gaan worden door Rusland en vooral door China. Men zegt dat het om 40.000 miljoen dollars gaat. Nicaragua geeft dan een concessie over het kanaal van 50 jaar, eventueel te verlengen naar een eeuw.
Een Putin vinger via de Ukraine? Kan. Zo gonst het ook van geruchten dat Nicaragua voornemens is Putin een militaire basis te geven. Feit is dat de hele onderneming niet zonder risico is en het maar de vraag is hoeverre Nicaragua er beter van gaat worden. Grootste risico is het meer van Nicaragua, nu de belangrijkste zoetwatervoorziening voor het dichtst bevolkte deel van het land. Als dat meer communicerende vaten gaat worden met de Pacific, is het maar de vraag hoelang dit water zoet gehouden kan worden.
Het gehele gedoe moet rond 2019-2020 klaar zijn. Maar Nicaragua heeft nul hulpmiddelen dus waarschijnlijk wordt het grootste voordeel - arbeid - voor de neus van de bevolking weggehouden. Doel van de chinezen is om een kanaal te graven dat oliebunkerschepen kan toelaten tot 400.000 ton. Die kunnen nu niet door het zuidelijker gelegen Panama-kanaal. China gokt in feite op groei en tegelijk op efficiƫnter transport in geval die groei uitblijft. Wellicht een slim idee. Er zijn echter maar weinig havens in de USA in staat dit soort schepen te ontvangen... De revolutionaire kliek ziet het kanaal als het inlossing van de reeds lang beloofde grote stap voorwaarts. Ondanks dat Nicaragua hard groeit, is er bij de oudjes toch de drive om hun overheid te bewijzen. Kan ook gewoon het grote geld en corruptie zijn, iets waarmee de familie Ortega wat bekender is. Kortom, een bedrijf zo groot als een luciferdoosje, met een megalomaan contract, met een onderneming die men op zijn minst in de achtertuin van Obama, riskant mag noemen. Wellicht de geboorte van een spannende Chinese geopolitieke roman. Filmrechten kopen?

Klik hier om uw reactie toe te voegen