Fukushima, mon amour (002)

woensdag 30 maart-2011
Het is niet te hopen dat de gesmolten massa radio actief materiaal in de zee terecht komt, want de kans op een explosie is niet gering. Opnieuw zullen de “verantwoordelijken” prevelen: “Niks aan de hand”. Als die deskundigen en politieke voorstanders van kernenergie in ons land in Japan meehelpen met opruimingswerkzaamheden kunnen ze, terwijl ze wat zandzakken neerleggen of plutonium 238, 239 en 240 opruimen, ondertussen even nadenken over zaakjes als: “privatisering”, “marktwerking” en “terugtredende overheid”.
Overigens, in het kader van het 'downplayen' van de ramp heeft de EPA (Miljeubescherming VS) 8 van de 18 “snuffelpalen” in Californië, Oregon en Washington afgekoppeld, omdat ze een te hoge straling detecteren. Niks aan de hand dus, want de nucleaire industrie is ook al Too Big to Fail. Ook in de VS worden de veiligheidsnormen voor voedsel, drinkwater en besmette aarde (na radiologische ongevallen) flink bijgesteld, blootstelling aan strontium 90 kan 1000 keer hoger, iodine-131 met 3.000 tot 100.000 keer en radioactief nikkel-63 kan 25000 keer hoger. De echte nucleaire fundamentalisten zeggen nu dat plutonium juist beschermt tegen kanker en een beetje extra straling is goed voor ons. Peter Lyons, is er zo één. Hij is hoofd van de afdeling atoomenergie van het Amerikaanse Ministerie voor Energie. Volgens hem is het niveau van plutonium in Fukushima “niet significant”.
Hoe radeloos de Japanse regering is blijkt wel uit het feit dat men overweegt om de ruïne in Fukushima te nationaliseren. Nee, niet het energiebedrijf en de aandeelhouders laten opdraaien voor alle kosten, maar de burgers. Dat is de neo liberale oplossing: winsten privatiseren en verliezen socialiseren. Kortom: een geweldige investering; één ruïne en 2500 ton uranium en plutonium.

Fukushima, mon amour

  • Hits: 305
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch