Khanebraaiers (002)

donderdag 15 september-2005
Op 24 mei 1974 kreeg Indira Gandhi, de toenmalige premier van India, een telegram. Dat luidde: “The Buddha is smiling”. Vanwaar dat goede humeur bij die bolle? Een wetenschappelijk team had net daarvoor met succes de eerste nucleaire Hindu-bom tot ontploffing gebracht. Vandaar.
Iedereen “verrast”. Niet alleen de Amerikaanse en Canadese partners binnen het project, maar vooral buurman Boettho van Pakistan. Die beloofde de Paki’s meteen ook zo’n gadget. Al moesten zij er gras voor vreten. Want als hun aartsvijanden zo’n ding hadden konden zij niet achter blijven. Het vormde de opmaat tot ondermeer de Khan-affaire in Nederland.
Volgens de NRC van gisteren heeft de CIA zich met die affaire nooit ingelaten. Noch in de jaren zeventig, noch in de jaren tachtig. Een hele reeks deftige Nederlandse khanebraaiers plus een CIA-rapport uit die tijd moeten aantonen dat ex-premier Lubbers in Japan en bij Argos uit zijn nekharen had zitten te lullen.
Nou hebben wij geen hoge hoed op van die Agency, maar je hoeft die rubberzolen niks te vertellen over het verdeel- en heersprincipe. Als je India zijn gang laat gaan bij het maken van een bommetje terwijl je er met je snotkoker bij staat, kan je tegen de Paki’s niet zeggen “hoho dat mag niet” als die ook zo’n dingetje uit de etalage willen jatten. Al was het alleen maar vanwege het geo-politieke evenwicht in de regio, waar het toch al flink scheef dreigde te gaan door de groeiende macht van de communisten in Afghanistan.
Oorspronkelijk gokten de boys van Boettho op de plutonium-route via Frankrijk om aan een bom te komen. Maar dat ging net zo stroef als een Centurion in de Halvemaansteeg. En ze hadden haast. Dus kozen ze voor de parallelle uranium-route van Urenco. Duurde wat langer, maar was wel een stuk makkelijker. Mede dankzij de beroemde Hollandse koopmansgeest. En de CIA? Die wist van niks. Volgens de NRC.
Oh, en dat zoekgeraakte dossier van Khan? Niks aan de hand. Dat was gewoon over de houdbaarheidsdatum heen en daarom in de versnipperaar gegaan. Zo dat stoepje is weer schoon. Altijd die complottheorieën! Je word er niet goed van.

Khanebraaiers

  • Hits: 290
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch