Een dreun voor de drone (002)

02 april 2017
Hits: 366

woensdag 7 december-2011
De VS geven toe dat de door Iran gevangen drone een van het type Lockheed Martin RQ-170 Sentinel is. De bijnaam van dit type is “Beest van Kandahar” . Zo goed als zeker werd het door de CIA gebruikt voor het bespioneren van Iran. Het vliegveld Shindad in Afghanistan wordt door de CIA als uitvalsbasis gebruikt voor spionage - en andere operaties tegen Iran.
Interessant is hoe Iran erin geslaagd is om dit ding te “vangen”. Normaal gesproken wordt het bestuurd door middel van een satelliet verbinding, maar niet tijdens het opstijgen of landen. Logisch want er is een vertraging van honderdenden milliseconden bij een satelliet verbinding en dat kan fataal zijn bij opstijgen of landen. Daarvoor zijn mensen op de grond nodig die door middel van een radioverbinding landen of opstijgen. Het lijkt erop alsof Iran erin geslaagd is om de satelliet verbinding te kappen en iemand op de grond de besturing over te laten nemen. Gespeculeerd wordt dat dat kappen gebeurde met het nieuwe Russische Avtobaza systeem (zie).
Het afgelopen weekend is er druk overleg gepleegd in Washington om die drone of te vernietigen of weer in handen te krijgen. In het laatste geval door het sturen van Special Forces eenheden naar Iran. Tja, dat laatste zou wel eens een oorlogje kunnen veroorzaken en dat komt de heren en dames in de VS op dit moment even niet uit. Desalniettemin wordt er aan “damage control”gedaan, volgens Aviationweek gaat het om ouderwetse technologie in de RQ-170. Jaja.
Nu is het niet de eerste keer dat er een drone wordt gekaapt. Begin november was een Israelische drone het slachtoffer van iets soortgelijks in Zuid Libanon, vermoedelijk een Hezbolla operatie. Tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak was er al sprake van een software programma (SkyGrabber) dat pakweg 25 dollar kost, om drones over te nemen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 366
Een dreun voor de drone

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch