Reporter zonder grenzen (001)

08 april 2017
Hits: 323

dinsdag 15 februari-2005
Bij de naam Jeff Gannon zullen er waarschijnlijk geen lichtjes gaan branden, ook bij de naam Talon News zullen er hier gene alarmbellen gaan rinkelen. Hoe anders is dat bij de buren aan de andere zijde van de Atlantische oceaan. In de VS barstte een week geleden de rel rond Jeff Gannon. Jeff (wiens echte naam James Guckert is) was verslaggever van Talon News bij het Witte Huis in Washington. Daar onderscheidde hij zich van de toch al tamme vragenstellende collega’s door het stellen van nog dommere vragen tijdens de persconferenties. Bekend is dat president Bush Jeff nogal eens uitkoosvoor het stellen van een vraag. Verder maakte hij 't zich zich nogal gemakkelijk door simpelweg de persmededelingen van het Witte Huis over te pennen. Het blad Talon News bleek wel heel dicht bij de Republikeinse partij te staan en als klap op de vuurpijl was Jeff te licht bevonden voor een soortgelijke positie bij het parlement.
Al met al werd het nogal vreemd gevonden dat iemand van een blad dat nauwelijks bekend was een pas kon krijgen voor het Witte Huis. Zeker na 9/11 niet zo simpel, gebruikelijk is dat de FBI de doopceel van de betrokkene licht.
Dus werd er (niet door de pers overigens, maar door bloggers) wat dieper in de achtergrond van Jeff gedoken. De uitkomsten overtroffen de verwachtingen. Jeff bleek o.a. de eigenaar te zijn van een aantal “gay theme escort services”, een aantal met een sterk militaire inslag.
Bovendien dook zijn naam op als een van de eerste bronnen bij het bekendmaken van Valerie Plame als CIA agente. Hier loopt nog steeds een justitieel onderzoek naar.
Nu staan Witte Huis en Republikeinse Partij niet erg genuanceerd tegenover homo’s; laat staan tegenover sex buiten het huwelijk (en ja homo’s mogen niet trouwen als het aan Bush en de partij ligt).

(Voor de liefhebber: amicablog.org met veel achtergronden over de zaak, verder onderzoek en ook foto’s van een van de websites van Jeff. Onderandere in a man called Jeff van gisteren, 14 februari jongstleden)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Aantal keren bekeken: 323
Reporter zonder grenzen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch