Catalonië en Madrid (003)

De Procureur-Generaal in Brussel heeft in de zaak Catalonië twee opmerkelijke beslissingen genomen die zonder twijfel terug te leiden zijn tot de Vlaams-nationalistische 'meerderheid' in de regering Michel: ten eerste is de aanklacht 'corruptie' verworpen in het verzoek tot uitlevering van Madrid van Puigdemont en zijn 4 kabinetsleden; ten tweede is de zitting waarin de uitlevering onderwerp zal zijn uitgesteld tot 4 december. Daarbij is beroep tegen de beslissing die een paar dagen na de zitting zal worden genomen mogelijk.
Overall lijkt dit een overwinning voor de Catalaanse zaak al is het tijd rekken. Tijd rekken tot de Catalaanse parlementsverkiezingen van 12 december die door Madrid zullen worden georganiseerd om de huidige regering (van Puigdemont) en parlement (dat de de onafhankelijkheid uitriep) te vervangen.
In de peilingen is de ERC, de radicale Republikeinen, de winnaar van deze verkiezingen. De ERC (wier leider Junqueres in Madrid in de cel verblijft) heeft aangekondigd - als ze de grootste worden - toch Puigdemont, de premier van de door Madrid afgezette regering, als premier te kiezen. Dit als middelvinger naar Madrid. Puigdemont, de leider van PdeCat, de partij van de Catalaanse bourgeoisie, heeft in Brussel afstand genomen van 'totale onafhankelijkheid' van Madrid, zoals formeel uitgeroepen door het ontbonden Catalaanse Parlement. Als dit niet door Rajoy wordt opgepikt is hij gek.Voordat de zaak tussen Barcelona en Madrid helemaal uit de hand liep heeft de Belgische premier Michel zich opgeworpen als bemiddelaar. Nadat hij zich (met de Luxemburgse premier) als enig Europees land kritisch had uitgelaten over het gewelddadige optreden van Madrid tegen het Referendum van 1 oktober jl.. De inzet van Michel was duidelijk: er moest een 'Belgische oplossing' uit de bus komen. Een federatieve unie naar Brussels model om de crisis te bezweren.
Opmerkelijk is dat Juncker, Merkel en Macron deze oplossing hebben weggewoven. Het heeft hen medeplichtig gemaakt aan de nu ontstane stuatie.
En hoe vreemd het nu is dat uitgerekend de 'onafhankelijke' Belgische rechter een uitspraak moet doen die de Catalaanse revolutie tegen Madrid in een stroomversnelling kan brengen. Want wordt Puigdemont uitgewezen, dan gaat hij in beroep. Het zal een zware hypotheek leggen op de verkiezingen van 12 december. Junqueres in de lik en Puigdemont met uitlevering bedreigd. De anti-onafhankelijkhidspartijen hebben zich in een weinig benijdenswaardige positie gemanoeuvreerd. De PSC (de Catalaanse variant van de PSOE) is hopeloos verdeeld. Alleen Ciutans (de Catalaanse van 'Cuidanos') de PP en de openlijke fascisten staan nog achter Rajoy. Het is ongelofelijk dat Duitsland deze situatie heeft laten escaleren door Rajoy. Merkel is demissionair. Maar haar positie is onaantastbaar en ze zal met een oplossing moeten komen voor deze ernstige bedreiging voor de EU. (WK)

Catalonië en Madrid

  • Hits: 886
jacques
Er is al een begin van een internationale brigade gesignaleerd in Portbou bij de gedenksteen voor Walter Benjamin.

Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch