Wichelroedelopers (001)

07 april 2017
Hits: 262

vrijdag 6 november-2009
Blijkbaar is de werking van placebo's bij farmacologisch onderzoek onderschat, want soms blijkt zo'n suikerpil bijzonder goed te werken, zaakje van mind over matter? Hmm, dat soort gezwatel hebben we meer gehoord. Wat te denken van deze? Een apparaatje bestaande uit een stok met daarop een scharnier met een telescopischee antenne. Iets om mee te gaan vissen misschien, of om je bewustzijnsinhoud te upgraden, of om naar water te zoeken in de woestijn? Nou eh nee, het is geen wichelroede maar een bomdetector. Althans als je de makers ervan mag geloven. Als je naar de omzet kijkt dan mag je dat, ze gaan blijkbaar als warme broodjes over de plank in landen als Irak, Afghanistan en Thailand. Kosten, nou eh... een kleine 60.000 dollars, inderdaad ja, per stuk. De eerste fabrikant ervan 'Homeland Safety International' kreeg de US Securities and Exchange Commission aan de broek.
In die tijd heette het nog de Sniffex. Inmiddels een continentje naar het oosten heet het Sniffex Plus, en een broertje ervan is de ADE 651.
Maar een verkoopsucces betekent nog geen goed product. De 155 doden in Baghdad eind oktober zijn, als je de NYTimes mag geloven te danken aan de inzet van die wichelroede. (zie) en in Thailand zijn er soortgelijke resultaten mee geboekt (zie).

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017
Aantal keren bekeken: 262
Wichelroedelopers

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch