Skip to main content

Beter dood dan oud

donderdag 24 januari-2013
Het ziekenfonds was niks. De kosten rezen de budgetpan uit en het misbruik van de voorzieningen was schreiend. Dat kon beter. Als we nou eens gingen privatiseren? Dan zou de gezondheidszorg dankzij de concurrentie tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen er wel weer bovenop komen. Maar fuck! Laten we nou met zijn allen iets vergeten zijn. De Geboortegolf. Die hele meute wordt maar schaamteloos ouder en als je ouder wordt raken er steeds meer onderdelen af en toe in de vernieling. En dat kost teveel poen, dus daar moet wat aan gedaan worden.
Inmiddels weten we waar we aan toe zijn. We hebben al een Krol in de Kamer, je moet alle medicatie zelf betalen en als je goochem bent kan je beter niet dementeren of in de war raken, want voor je het weet of liever niet weet kan je van het College van Zorgverzekeringen de pleuris krijgen.
Dit verschijnsel is niet alleen iets van bij ons achter de duinen. Het gaat om een wereldwijde trend. Neem nou het land waar waarschijnlijk alleen de rijzende zon nog gratis is. Even een kwootje:
“Je bent er mooi klaar mee als je dood wil en je mag niet. Ik zou steeds beroerder wakker worden in de wetenschap dat mijn medische behandeling door de regering wordt betaald. Het probleem wordt pas opgelost als je die mensen de kans geeft om snel dood te gaan”.
Aan het woord is de kersverse Japanse minister van Financiën tijdens een overleg over de sociale uitkeringen. Een kwart van de 128 miljoen Japanners is boven de zestig, dus dat kost een paar centen. Zeker als ze regelmatig naar de chirurgijn gaan of erger nog, als een infuus hun lifeline is.
De betrokken minister, die nog steeds worstelt met de gouden lepel in zijn bek waarmee hij 72 jaar geleden geboren werd, is geen nieuwkomer in de Japanse polletiek. Hij is al eerder minister geweest. In 2008 was hij zelfs premier en ook toen al hamerde hij op dit interessante aambeeld. Nog maar een kwootje:
"Ik zie bij schoolreünies mensen van 67 of 68 jaar die trillend en bevend rondscharrelen en constant de dokter opzoeken. Waarom zou ik moeten betalen voor lieden die alleen maar eten en drinken en voor de rest geen moer uitvoeren? Ik ben nog volop in beweging en werk voor de kost, maar ik betaal meer belasting!”
Verder haalde Dijsselbloem’s tegenvoeter ook al eens de dagvodden door een oppositiepartij met Nazi’s te vergelijken en op te merken dat hij van Japan een land wilde maken waar zelfs de rijkste Joden zouden willen leven. Ook leuk: Tijdens een onderonsje met een paar Amerikaanse diplomaten joeg hij zijn gesprekspartners op een hoogwaardig IKEA-meubel met de opmerking dat ze bij vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten nooit vertrouwd zouden worden, omdat ze blauwe ogen hadden en blond haar.
Inmiddels heeft hij zijn meest recente uitspraak wat verzacht. Het was zijn persoonlijke visie en niet die van de regering. Een regering overigens, die in april fors gaat snijden in de sociale uitkeringen. Oh, btw. We hebben de naam van deze bevlogen minister nog niet genoemd. Hij heet … Aso.

Klik hier om uw reactie toe te voegen