Skip to main content

Terug die hap (005)

02 maart 2017

donderdag 8 november-2012
Het zit ze hoog. In Irak. Op 16 juli van dit jaar gooide hun minister van Tourisme en Archeologie Liwaa Smaisim hem al in de vijfde versnelling. Hij had namelijk aan de bevrijders in de USSA gevraagd of ze de antiquiteiten uit het Iraaks-Joods museum die ze in 2003 in Bagdad hadden gejat even wilden terugjonassen (1). De betrokken bevrijders waren bereid tot de helft gaan en Liwaa sprak daarop het vermoeden uit, dat de andere helft dan waarschijnlijk wel aan hun gappies in Israël was geschonken. Verder niks meer van gehoord. Tot vandaag. Ene Talal Zobai, voorzitter van de parlementaire commissie van Tourisme en Archeologie, blijkt de fakkel van Liwaa overgenomen. Volgens hem hadden de Amerikanski’s in juni 2003 de bewuste antiquiteiten onder hun protectie genomen met de ondertekende belofte de hele boel in 2005 weer terug te bezorgen. Maar wat is een belofte waard in de polletiek? Niet meer dan een hypotheekaftrek. En dat ze in Israël blij waren met de cadeautjes kon Talal zich best voorstellen. Want tot nu toe hadden ze daar niet veel om hun glorieuze Bijbelse verleden met enige hard evidence te onderbouwen. Buiten de sensationele vondsten in Ethiopië misschien (2).
Het lullige is, dat noch Liwaa noch Tala bewijs hebben voor hun stelling dat in ieder geval de helft van de schatten uit het Iraaks-Joodse museum naar Israël zijn verkast. En nu we het toch over verdwenen oudheden hebben, wat deed gekeeld Amerikaans ambassadeur en historicus Christopher Stevens in Benghazi? Nou, hij was daar ondermeer om een museum te openen. Een museum? Toch niet om de in 2011 gejatte “schat van Benghazi” een plekje te geven (3)? Of misschien de helft? Kan Chris iets van deze enorme professionele heist hebben geweten? Hij was in die periode in ieder geval de Amerikaanse liaison tussen Washington en de Libische overgangsregering. Suggestief steekpassje? Zeker. Maar gezien de talloze onduidelijkheden over de aanslag op Stevens is elk steekpassje valide. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 4 van deze serie op die datum.
(2) Zie daarvoor bijvoorbeeld het boek “Zoektocht naar de heilige graal en de Ark van het Verbond” van Klaas van Urk (uitgeverij Elmar, ISBN 9038916302).
(3) Zie de drie afleveringen van "Ali Baba in Libië" van eind oktober, begin november 2011.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Terug die hap