Air Holland en de Khashoggi-connectie (003)

zaterdag 4 december-2004
Het is niet zo verwonderlijk dat de snuffelbrigade van het Rotterdamse OM geen enthousiast onthaal kreeg in Luxemburg bij het navlooien van de witwasconstructie die Air Holland in de lucht hield. Allereerst omdat het nogal genant is dat het spoor naar filialen van de Italiaanse Banca Sella leidde met aan het hoofd Maurizio Sella, president van de Italiaanse en Europese bankiersvereniging en gedoodverfd minister van Financiën in Berlusconi’s toekomstdromen.

Maar daarnaast had het team de assistentie nodig van Carlos Zeyen, de substituut die speciaal is aangesteld voor de bestrijding van dit soort geintjes. En Carlos heeft geen onbevlekt verleden.Daarmee is hij geen uitzondering in het OM-wereldje. Wij kunnen in Nederland ook zo iemand opnoemen die menig scheve schaats op het ijs heeft gezet. Soms zelfs na een nacht lichte vorst. Carlos behoort echter tot een wat hoger echelon. Hij is bijvoorbeeld dikke mik met Adnan Khashoggi, de handelaar in internationaal ongerief, en diens loodsvis in ruig financieel water Raoul Berthaumieu. Beide heren hebben sterke banden met de Investment Bank Luxembourg, een van de Luxemburgse vehikels van Maurizio. Begrijpelijk dus dat Zeyen niet erg happig was toen de jongens uit Rotterdam graag even in de boeken van die bank wilden neuzen. Weliswaar over een lullig gevalletje witwassen van Nederlands poedergeld maar voor je het weet zit je met grotere peren. Kom je misschien terecht bij een andere vriend van Adnan die vlakbij hem woont in Marbella en in stilte vaak met hem samenwerkt: Felice Cultrera. Een capo van Nitto Santapaolo’s Siciliaanse mafia-familie die eveneens handelt in internationaal ongerief.

Het is niet waarschijnlijk dat we daar iets over horen als de twee boys van Air Holland en hun avontuurlijk gevolg voor de kadi worden getrokken, maar het is wel interessant. Vooral om te weten hoe deze heren zich nou juist tot die bank in Luxemburg hebben gewend. Hoe wisten ze dat ze daar terecht konden? Stay tuned.

Air Holland en de Khashoggi-connectie

  • Hits: 400
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch