Skip to main content

PUSCII loodst piraten langs blokkade

woensdag 1 februari-2012
Vandaag lanceert PUSCII de website www.br3in.nl, waar Ziggo en XS4ALL gebruikers ongestoord langs de door Brein opgelegde piratebay-blokkade kunnen. Door het gebruik van proxy software op de site kunnen XS4ALL en Ziggo gebruikers zonder aparte software te hoeven installeren hun netwerkverkeer langs de blokkade leiden.

Hiermee wil PUSCII niet alleen protesteren tegen de recente gerechtelijke uitspraak die providers verplicht te censureren, maar ook direct praktisch werken aan een open en ongecensureerd internet. "Het is absurd dat de private stichting Brein nu carte blanche heeft gekregen om websites te censureren", aldus een van de leden van het collectief. "Stichting Brein kan namelijk op ieder later moment nog aanpassingen in de zwarte lijst maken en heeft daarmee een machtsmiddel in handen wat de omstreden SOPA, PIPA en ACTA wetgevingen nog ver voorbij gaat".

Ruim twaalf jaar geleden ontstaan als Utrechts eerste internetcafe in het gekraakte Ubica-pand, heeft PUSCII zich altijd ingezet voor een open en toegankelijk internet. De opkomst van internet biedt namelijk een uniek middel voor een open mondiale discourse. Daarmee betwist het de traditionele waarden rondom copyright en intellectueel eigendom. Het is logisch dat de oude machtsbolwerken die zich op deze waarden stoelen zich bedreigd voelen. De huidige golf van repressie jegens internetvrijheid komt dan ook niet als een verrassing. Onder het mom van auteursrecht wordt een heksenjacht geopend waarbij de vrijheid van meningsuiting wordt overgeleverd aan de gratie van private instituten.

De Nederlandse staat speelt hier een op z'n minst hypocriet te noemen rol: mooie woorden tijdens de freedom online conferentie, kritiek leveren op censuur in andere landen, maar geen greintje zelfreflectie als het gaat om internetvrijheid. Daarom zien wij het als burgerplicht concrete oplossingen te bouwen om het internet open en vrij te houden. Wij hopen daar met www.br3in.nl aan bij te kunnen dragen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen