Cold Turkey (046)

zaterdag 26 januari-2008
Op 26 juli 2000 gaf prez Bill Clinton toestemming om Turkije te voorzien van nucleaire know-how en gadgets voor eigen gebruik. Geen hamsterweken, alles netjes volgens de voorschriften. Datzelfde jaar nog werd de boel als een vliegende speer weer afgefloten. Speurneuzen hadden namelijk ontdekt dat er op hoog diplomatiek niveau al jaren een smokkelring actief was die via Turkije alle nucleaire hamsters in de wereld voorzag van spulletjes om eigen paddestoelen te kweken. En verder nog een drukke handel bedreef in wapens, ondeugende middelen en andere godvergeten commodities. Na het aantreden van Bushgang kregen de Turken vrijwel direct te horen, dat ze moesten oppassen voor de speurneusfirma die achter hun reet aan zat: Brewster & Jennings. Want de lucratieve show had to go on.
Toen kwam na 9/11 dat vervelende wijf van Edmonds op het toneel. Met haar babbels over de American Turkish Council en de rol van Israel, de Paki's en hoge Amerikaanse functionarissen. Om nog maar te zwijgen over die andere bijdehand, die Valerie Plame. Geen nood. Edmonds kreeg een gagorder voor haar elegante mik en Plame werd te drogen gehangen, compleet met haar hele CIA-firma Brewster & Jennings. Rigoureuze maatregelen. Maar het hielp niet. De boel kwam toch naar buiten. Met als voorlopig hoogtepunt de artikelen in de Sunday Times van 6 en 13 januari jl.
Wat te doen? Simpel, maar te treurig voor woorden. Op 22 januari kondigde de Bushgang heel zachtjes aan een voorstel te zullen indienen bij het Congres om Turkije toegang te geven tot nucleaire geheimen. Ze hadden naar aanleiding van de ontdekkingen in 2000 een diepgaand onderzoek ingesteld, de weeffoutjes eruitgehaald en waren van oordeel dat Clinton's besluit van destijds nu wel uitgevoerd kon worden. Een knoert van een gotspe, maar zo doe je dat.
Mocht het Congres toestemming geven, dan is er een goeie kans dat alle onderzoeken naar het whealing and dealing van deze smerige kongsi de berm ingaan. En alle vuiligheid die is gepasseerd netjes in hermetisch afgesloten vaten bij het nucleaire afval wordt gedumpt. En wij nog maar steeds lullen dat die Khan een spion was en in zijn eentje verantwoordelijk is voor al het nucleair gesodemieter in de wereld. De zogenaamde lone nut. Belachelijk. Stay tuned.

Cold Turkey

  • Hits: 319
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch