Lekkage (003)

02 april 2017
Hits: 442

dinsdag 9 april-2013
Elke kluif is er één. En je bent als journalistiek snuffelaar en waakhond van de democratie al een obese bofkont als zo'n buitenkansje een keer per maand op jouw bord terechtkomt. Dus als op een dag de kluiven in een container je erf worden opgereden moet je je toch op zijn minst afvragen wie de afzender is, waarom hij jou zo verwent en wat voor kluiven het eigenlijk zijn.
Die vragen bestormden ons al toen we een paar jaar geleden begraven werden onder een berg diplomatieke Wikileaks en dat gebeurde vorige week opnieuw nadat de voorlopers van een complete himalaya aan geheime data over blauwe brievenhaters en ordinaire kapers scheuren in ons hok veroorzaakte. Het natuurverschijnsel werd ons aangereikt door ICIJ, een internationaal consortium van snuffeljournalisten met hun hoofdkwartier in Washington. Van wie krijgen deze collega's hun kluiven? Daar zwijgen ze over en misschien weten ze het ook niet. Maar door wie worden zij gesteund? Nou, de ICIJ werd in 1997 op de wereld getrapt door het Center for Public Integrity. En wie zaten bij dat integere vehikel achter het stuur? De Ford Foundation, de Open Society van vriend Soros, de Mac Arthur Foundation, de Rockefellers, Bernstein & Co en meer van dit soort armoedzaaiers. En wie zijn de donors van de ICIJ? Opnieuw de ouwe werkgever van prinses Mabel van Oranje zu Wisse Smit en bijvoorbeeld de Packard Foundation. Allemaal instellingen en kanebraaiers die op redelijk goeie voet staan met de Amerikaanse geheime smurfenorganisaties.
Tot nog toe blijven de berichten over onverlaten die hun schatten op allerlei eilandjes en in postzegelstaten hebben begraven beperkt tot topluitjes uit allerlei landen buiten de USSA en Israël. Zonder twijfel zal daar straks wel wat verandering in komen om het niet al te gek te maken. Maar de kans dat de ICIJ bovenstaande goeie gevers naar de poten zal vliegen is net zo klein als de fluit van Putin bij het zien van een paar halfblote dames uit de Oekraïne. Kortom, helemaal lekker als je een zootje lekkere kluiven krijgt toegeworpen. Zeker als je honger hebt. Maar je wordt naar alle waarschijnlijkheid wel gebruikt voor een heel smerig doel. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 442

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch