Skip to main content

MH17 en Lockerbie (003)

01 maart 2017

vrijdag 21 november-2014
Waarom was Basel Bushnaq interessant voor de FBI? Nou, Basel was lid van de Palestijnse verzetsgroep PFLP-GC en Hafez Kassem Dalkamoni, zijn maatje uit Frankfurt, eveneens (1). Ze hadden het niet zo begrepen op Amerikanski's en dan vooral in militair tenu. En vandaar dat de groep op 31 augustus 1987 en 26 april 1988 in Duitsland bommen liet ontploffen in een paar treinen met Amerikaanse soldaten. Goed voor je reputatie. Toen de USS Vincennes op 3 juli van datzelfde jaar “per ongeluk” de IR655 (2) op zijn BUK's uit de lucht ramde zou de Iraanse regering dan ook direct daarop contact hebben gezocht met Dalkamoni cs. Om iets terug te doen. In plaats van een diepgaand onderzoek in te stellen dat tot niets zou leiden.
Of dat onderwerp specifiek ter sprake kwam is buiten de journalistieke dampkring gebleven, maar eind september kwamen vijf leden van de PFLP-GC voor spoedoverleg bij elkaar in een safe-house in de Joegoslavische wereldstad Krusevac: Mobdi Goben, Hafez Kassem Dalkamoni, Abdel Fattah Ghandafar, Salah Kweiks en Marwan Kreisat. Besloten werd om van treinen over te stappen naar vliegtuigen.
Op 5 oktober was Dalkamoni terug in Frankfurt. Bomexpert Kreisat kwam een weekje later. Na een kort bezoek te hebben gebracht aan zijn homebase in Jordanië, waar hij contacten onderhield met de GID, de op goede voet met de CIA staande Jordaanse inlichtingendienst. Direct na zijn terugkeer toog hij aan de slag bij het samenharken van geïmproviseerde bomonderdelen. Er was wat haast bij, want op 28 oktober zouden ze opnieuw in Joegoslavië bij elkaar komen voor een ontmoeting met Mohamed Hadid, de leider van de PFLP-GC voor het westelijk halfrond. En dan was het wenselijk om alvast wat resultaten te kunnen melden.
Helaas, helaas, de afspraak liep in het honderd. Door externe factoren. De Duitse afdeling van in totaal 16 man werd op 26 oktober door de Duitse smurfen naar binnen getrokken. Een van de leden stond vrijwel onmiddellijk weer op op de keien: Salah Kweiks. Op zich geen mirakel, want Salah was actief voor de Mossad, dus wat kan je gebeuren. Twee weken daarna kwam ook Kreisat op vrije voeten. En gezien zijn Jordaanse contacten was dat ook geen reden om je in een darkroom te wanen. Spannend hè? Houden we nog even zo. Dus stay tuned.

(1) Zie voor Basel en Hafez vorige aflevering van 18 november.
(2) Een verkeersvliegtuig van Iran Air, dat met 274 passagiers aan boord op weg was van Teheran naar Dubai

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
MH17 en Lockerbie