Bush en Echelon (003)

donderdag 22 december-2005
Het illegale afluisteren van Amerikanen (laten we de rest van de wereld hier maar even vergeten) onder verantwoordelijkheid van het Bush regime was al 14 maanden bekend bij de New York Times. Het werd ontdekt door James Risen en door hem en zijn collega Eric Lichtblau op papier gezet. Tijdens de verkiezingsstrijd van vorig jaar wilde de krant het artikel echter niet publiceren, kort daarna ging Risen met verlof om een boek te schrijven (State of War: The Secret History of the CIA and the Bush Administration).
Overigens was dit niet de eerste keer, dat de NYT besloot om een verhaal niet te publiceren. In 1961 hadden ze de scoop van de aanstaande, door de CIA gesponsorde invasie van de Varkensbaai op Cuba, maar ja dat kwam de toenmalige regering niet uit en dus kwam het niet in de krant.
Risen had al langer problemen met de redactionele pro-oorlogslijn van de Times, hij wilde dat de pro-oorlogsartikelen van de propagandiste Miller (die nu haar geld verdiend met op cruiseschepen voordrachten te houden over journalistiek) recht werden gezet. Maar, zoals bekend gebeurde dat niet.
Overigens wordt de door Bush gegeven reden van deze vorm van afluisteren door mensen uit de Amerikaanse wereld van inlichtingendiensten als ‘belachelijk’ afgedaan.
Verwezen wordt naar de door de DEA in 1993 ontwikkelde methode om snel van mobiel wisselende verdachten van de Colombiaanse drughandel af te luisteren, via de intermediate frequency to tape converter. Kort gezegd cirkelt er een vliegtuig boven een stad en vangt alle mobiele telefoongesprekken op, deze worden dan doorgelinkt naar een computer die met stemherkening gaat filteren. Zou deze techniek in twaalf jaar tijd (en na 9/11) niet verder zijn ontwikkeld?

Bush en Echelon

  • Hits: 335
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch