Skip to main content

De vrije teugel voor de beugel

10 april 2017

Op 28 juli 2007 ging De Volksfiets voor het luik. Aanleiding was een artikel van een klein jaar daarvoor: “Stichting wil boze beugeldragers helpen”. Als u de onbedwingbare behoefte voelt om de ins and outs van die rechtzaak over u heen te laten komen dan kunt u zich hier schrap zetten. Ene mevrouw Casander, een orthodontiste uit Huizen, kwam als winnaar uit het juridische gevecht. De Volksfiets moest rectificeren en een bedragje storten. Soit. Maar waar blunderden we een paar dagen geleden tegenaan? Tegen dit recente artikel uit de Consumentengids. Gaat over tandartsen die zich ten onrechte orthodontist noemen. En dat daarvoor een nieuwe bindende titelindeling moet komen. En wie wordt als kwalijk voorbeeld voor het voetlicht getrokken onder het tussenkopje “Onvoldoende aangepast”? Ja, bingo, vingerplant: diezelfde mevrouw Casander. Een citaatje voor de gemakzuchtigen onder onze lezers. Komt ie:

Tandarts Casander uit Utrecht noemt zich “orthodontiste” op haar gelijknamige website. Ze zegt de domeinnaam orthodontiste.nl te gebruiken om duidelijk te maken dat in haar praktijk uitsluitend orthodontie wordt bedreven. Een registratie als orthodontist in het BIG-register is er volgens Casander in het verleden wel geweest, maar daarvan is nu geen sprake meer. “Op mijn website vermeld ik ook uitdrukkelijk dat ik niet als orthodontist maar als tandarts ben ingeschreven”. Casander heeft de term “orthodontiste” inmiddels op een paar plaatsen weggehaald, maar wij vinden de aanpassingen onvoldoende”.

Nieuwsgierig als we zijn trokken we die site uit de cyberruimte. Orthodontiepraktijk Utrecht. Best een leuke orthodontiste, die mevrouw Casander. Met een opleiding die klinkt als een Domklok. Inclusief die tot orthodontist. Die heeft zij “in 1994 met goed gevolg aan de Universiteit [van Mainz, red.] afgerond”. Maar voldoet die tekst aan de eisen die in deze context aan tandartsen worden gesteld en die door de Consumentengids alsvolgt tussen onze tanden werd gedrukt:

Alleen tandartsen die zich na hun basisopleiding vier jaar hebben gespecialiseerd aan een erkende universiteit en die als specialist in het BIG-register staan, mogen zich orthodontist noemen.

Alle overige tandartsen die beugelbehandelingen uitvoeren, heten voortaan tandartsen voor orthodontie.

(Buitenlandse) cursussen en opleidingen in de orthodontie mogen alleen worden vermeld met de toevoeging “extra opleiding, niet leidend tot een in Nederland erkende specialisatie”.

Bij elke vorm van publiciteit moet uitdrukkelijk vermeld worden of het om een tandarts- of orthodontistenpraktijk gaat.

Termen als “gespecialiseerd in....”, “specialist in...”, “orthodontist” en “tandarts speciaal voor orthodontie” mogen niet worden gebruikt.“

De Consumentengids is niet tevreden. Heel fijn. Maar zijn er ook sancties als een tandensmid zijn of haar middelvinger naar het plafond van zijn of haar praktijkruimte priemt? Dat zouden wij wel eens willen weten voordat we onze ivoren wachters van een hekwerk laten voorzien. We houden ons aanbevolen. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 april 2017