Skip to main content

De vergiftigde pion van de Golan (002)

02 april 2019

De AV van de VN over het onderwerp heeft nooit eerder zo duidelijk het totale isolement van de VS in de internationale arena aangetoond: alleen Israël zelf steunde deze 'sigaar uit eigen doos' (de VS maakten immers in 1967 de verovering van de Golan mogelijk en 'geven hem nu weg'). Zelfs de trouwste vazallen (denk aan Nederland) waren niet bij machte Washington hierin te steunen. Op de spoedvergadering van de Arabische Liga in Tunis moest de Saoudische koning Salman (zijn zoon Mohammed, de vermeende sterke man die zijn positie verspeelde door de moord op Khashoggi werd gepasseerd) zijn verontwaardiging tonen en werd een inter-arabische solidariteit betuigd met Syrië die een einde aan de door de VS gecreëerde isolatie heeft gemaakt. Het verlies van de Amerikaanse diplomatie kon niet alomvattender zijn. De herverkiezing van Netanyahu moge door dit vergiftigde cadeautje verzekerd lijken, de zorgvuldig opgebouwde 'nieuwe relatie' met de feodale Arabische regimes is met een knal geëindigd.
Israël rest nog maar een weg en dat is de weg van oorlog. De in 1967 veroverde Golan had een ruilobject moeten zijn in een vredesregeling met Syrië. Annexatie maakt dit voor altijd onmogelijk. In geval van oorlog zal het een eensgezinde Arabische wereld tegenover zich vinden die voor de aangeboden vergiftigde pion niet bestond.
Zelfs een kind kan zien wie hier de verliezers en de winnaars zijn. Alleen het Israëlische electoraat zal zich zand in de ogen laten strooien en 'koning Bibi' voor de zoveelste keer op het schild hijsen. En voor de zoveelste keer ten strijde mogen trekken voor 'Groot - Israel' waarvan niemand weet waar het einde ligt. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2019
De vergiftigde pion van de Golan