De Toverberg (017)

12 januari 2021
Hits: 515

Wappies-in-opleiding. Zo moet je de kids van de sofen noemen. De anthroposofische sekte leidt haar eigen leden op vanaf de wieg. Om ons heen heten ze Waldorfscholen, de vrije scholen. In Nederland heb je er daarvan nu meer dan honderd, voor basis- en voortgezet onderwijs.

Welke worst wordt de ‘vrije’ leerling voorgehouden in coronatijden? Omdat hoe je het ook trekt of schuift de anthroposofie toch wel erg duitserig is, citeren we een duitstalige omschrijving van het probleem:

QuerdenkerInnen, die antidemokratische Haltungen vertreten und das Tragen einer Maske zum Schutze anderer mit der Shoah, der Versklavung Schwarzer Menschen oder der Verfolgung des antifaschistischen Widerstands im Dritten Reich gleichsetzen, werden in Waldorfschulen eine ihnen wohlgesinnte Alternative zum staatlichen Schulsystem sehen.

Deze fijnbesnaarde analyse komt niet van sofenbashers maar van mensen die een Waldorfschool hebben bezocht en er verder niets dan goeds over weten te vertellen. In een online petitie roepen ze hun geloofsgenoten op om hun scholen te vrijwaren van op complottheorietjes en wichelroedelopen gebaseerde rechtse propaganda.

Maar… Hoeveel Antisemitismus, Razismus en Antifeminismus bevat het curriculum van de sofenscholen sowieso? Met andere woorden: hoe schijnheilig is het om je te beroepen op de verklaring van de Vorstand des Bundes der Freien Waldorfschulen van afgelopen oktober, terwijl je de kleintjes en de ook al iets groteren in je kring wel degelijk bedenkelijke sprookjes pleegt te vertellen?

Na de zware Duitse kost lucht het op om Tommy Wieringa te lezen. Hier een uitgebreide samenvatting van zijn boek Dit zijn de namen, uit 2012, en veel referenties aan de rede die hij hield op de Hogeschool Utrecht, in 2000. Wieringa bezocht de Vrije School in Zutphen, en noemt de anthroposofen "een sektarische rotclub, die walgelijke, racistische nonsens uitkraamt."

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 januari 2021
Aantal keren bekeken: 515

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch