De Toverberg (013)

25 oktober 2020
Hits: 782

De beweging tegen Zwarte Piet veroorzaakte diepe voren in families en vriendenkringen. Maar die tegen de coronamaatregelen klieft ook links. Op sociale media verklaren mensen zich aanhanger van de meest bizarre complottheorie, om vervolgens door anderen gekapitteld te worden omdat men hem of haar kent als links.

Een geval
Ik ken hem zo’n dertig jaar. We zijn elkaar nooit helemaal uit het oog verloren, hij heeft me ooit zelfs in Finland bezocht. Musicus en schrijver. Speelt zonder met zijn ogen te knipperen Jimmy Hendrix voor je. Schrijft dingen die ik heb bewaard en over landsgrenzen meegetorst.

Geen kraker, maar ook niet iemand die een kraker zijn ding niet gunt. Een vrije geest dus. Geen analyticus, maar ook niet iemand die in onzin gelooft. Dacht ik. Nu tref ik op zijn facebookpagina sequenties zonder begin of einde.

Volgens de media en de leiders moeten we bang zijn voor corona. Maar ik laat mij geen angst aanpraten want ik zie corona nergens in mijn omgeving. Er moeten doden door het virus vallen volgens de media, maar die vallen niet in mijn omgeving. Waarom moet ik geloven in wat ik niet in mijn omgeving zie? Ik loop niet achter de kudde aan…

De rest van zo’n post gaat dan op aan het nakauwen van een of andere Judd, Jill of Joshua van die en die universiteit in Idaho of Iowa, of aan het citeren van een ook al van het internet geplukte lofzang op de esotherie en de innerlijke bevrijding.

Mijn reacties op zijn posten doet hij af als ‘gelul’, ‘betweterij van een intellectueel’ en ‘linkse retoriek’. Die laatste twee treffen me in het hart. Hij heeft me in dertig jaar nooit voor de voeten gegooid dat hij naar de MAVO is geweest en ik gestudeerd heb. En ik heb hem dus altijd beschouwd als iemand die weliswaar niet zelf de kont tegen de krib zal gooien maar wel mij daarin mijn gang zal laten gaan en me daarin in zijn schrijfsels en muziek te vuur en te zwaard zal verdedigen.

Finland is nagenoeg coronavrij en heeft dus ook niet te stellen met corona-ontkenners. Het was dan ook voor het eerst dat een veelbeluisterd Fins radioprogramma (1) aandacht besteedde aan de meest tegen de borst stuitende complottheorie, die van QAnon.

Corona is een door het vaccin tegen de griep in het lichaam van de mens ingebrachte ziekte en het vaccin tegen corona zal ons allemaal slachtoffer maken van vaccinatie met een chip waardoor we doen wat een pedofielenclub onder leiding van Hillary Clinton en Bill Gates wil dat we doen en dat is bloed van pasgeboren babytjes afstaan aan die club zodat die hullie hun pedofilie kunnen bedrijven…

Kernvraag in het programma was waarom de aanhangers van deze theorie zich afzetten tegen de reguliere wetenschap maar in hun afkeuring daarvan met hun eigen wetenschappers (die Judds, Johns en Joshua’s) leuren. Je kunt je afzetten tegen Verlichting, rationaliteit en alles overwoekerende technologie. Dat doe ik ook, en velen met mij, ook mensen die ik als politieke metgezellen zie. Maar dan moet je niet vluchten in het kwakdenken.

Daar zit em voor mij ook de grote vraag met betrekking tot ‘het geval’. Indien hij weg wil uit de verlammende omklemming van de rede, waarom vlucht hij dan niet naar de irrationele wereld die voor hem voor de hand ligt: die van het schrijven en van de muziek? Want hij beschikt over het vermogen om te vluchten, hij weet waar hij heen moet, waar de uitgang is… (2)

(JoopFinland)

(1) Je zou voor de grap eens naar het programma moeten luisteren, ook al versta je er niets van. Dan weet je wat we ontberen in de polder die uit de voegen barst van de herrie. Mensen die andere mensen rustig laten uitspreken, een discussieleider die op de achtergrond blijft, geen jingles en geen neurotisch gelach-of-ik-schiet… Een van de Nederlandse dagbladen bestond het deze week om onze radiozender NPO 1 gelijk te stellen aan Deutschlandfunk. Je moet het lef maar hebben… Zelfs de verkeersinformatie klinkt bij de oosterburen beter...
(2) Dan moet je natuurlijk niet zo van de pot gerukt zijn als de ontwikkelaar van wat er deze week in het NRC voorbij kwam: de schrijvende robot...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 oktober 2020
Aantal keren bekeken: 782

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch