Skip to main content

De Toverberg (008)

13 mei 2020

Ook lekker: ‘Geen goeroe zonder giro’. Was de naam van een stukkie in KM die zomaar als ondertitel voor deze prachtserie had kunnen opgaan. Stukkie ging over de schone werken van de club Ananda Marga in DeBosch.

Het stond begin 2006 in deze krant dus wie weet hoe aktief de Marga’s hedentendage nog zijn rond de Sint Jan mag het zeggen, maar we lezen hoe ze toen vooral aan de weg timmerden (haha, Ananda Marga betekent ‘Pad der Gelukzaligheid”…) in de dagopvang en het onderwijs voor de allerkleinsten onder ons.

Interessant in het kader van deze serie om te lezen waarom KM al zo’n twintig jaar en soms uitermate heftig achter de broek van allerlei sekten aanzit. Godsdienstvrijheid is prima, zo luidde ook toen al ons motto. Maar die vrijheid moet dan wel op een doorzichtige manier beleden worden.

In het stugge proza van een generatie terug: ‘Dat een sekte, of die nu een religieuze of politieke levensbeschouwing heeft, activiteiten ontplooit, daar hebben we geen enkel probleem mee. Leden van de Mormoonse kerk mogen wat ons betreft luidkeels hier op de Bossche markt hun preken houden. Jehova Getuigen zijn bij ons aan de deur welkom en ook met het orthodox-katholieke dametje op het Bossche Kerkpleintje die haar hele inkomen in de vorm van warrig geschreven epistels aan het winkelende publiek uitdeelt - ons hoor je er niet over. Een ieder is namelijk vrij het hoofd af te wenden, de deur te sluiten en/of de uitgestoken hand te weigeren. Maar het ligt wel even anders als een religieuze (of politieke) stroming op verhullende wijze poogt invloed te krijgen, door te verbergen wat de feitelijke intentie is van haar activiteiten.

Het verhullende van de Marga’s in het Bossche zat em in het schooltje met de mooie naam ‘Het Zonnelicht’. Op werkdagen werd daar onze Nachwuchs opgevangen alsof er niets aan de hand was. Maar op zondag diende het schooltje als kerk en vergaderplaats.

Gelukkig bleef ons Bosschenaren bespaard wat men in Indië vanuit de Marga’s over zich heen kreeg: wapens. Letterlijk. In 1995 gooide de bemanning van een Lets vliegtuig een paar kratten met guns en ander schietgerei aan parachutes uit hun toestel.

Het gevaarlijke speelgoed was blijkbaar bedoeld voor de aanhangers van Anandamurti zoals de oprichter van de sekte ook wel werd genoemd. De organisator van de dropping werd nooit gepakt, rond de betrokkenheid van de Britse geheim agent Peter Bleach gonsde het van de geruchten.

Het toestel waaruit de wapens werden afgeworpen was een Russische Andropov. Eenzelfde type toestel dreigde in 1979 door leden van Ananda Marga boven Stockholm in de fik te worden gestoken, uit protest tegen de repressie van hun clubleden in de toenmalige Sovjet Unie.

En van het ene ezelsbruggetje naar het andere: de lucifers werden ook uit het doosje getrokken door de acht Marga’s die zichzelf in de hens zetten, in New Delhi in 1973 en in West-Berlijn in 1978. Dat gebeurde omdat India Anandamurti in die periode achter de tralies hield.

Leuren met guns … Van de Gun Club bestaat bij ons weten geen nummer dat de Gun Club heet. Maar een vuurtje wilde de band wel graag doen ontbranden. ‘n Vriendelijk vuurtje weliswaar… Fire Of Love, zo heette hun debuut LP, vol vlammende teksten en dito melodietjes …

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 mei 2020