Skip to main content

De Palestijnse zaak niet op de vuilnishoop van de geschiedenis

26 januari 2020

De een is Israëliër, de ander Palestijn. Allebei verloren ze een dochter door geweld van de andere partij. Nu werken Rami Elhanan (70) en Bassam Aramin (51) samen aan wederzijds begrip. We moeten een manier vinden om het land te delen.’ 
Aramin, meteen: ‘De bezetting van de Palestijnen moet eindigen.’ Elhanan: ‘Het gaat om het simpele feit dat het ene volk de baas is over het andere, er is geen gelijkwaardigheid.

Sinds 2005 zijn ze bevriend en werken ze samen aan een niet-gewelddadige oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ze doen dat vanuit de Parents Circle Families Forum, de organisatie die ze samen leiden en die bestaat uit meer dan zeshonderd Israëlische en Palestijnse families die een kind hebben verloren in de strijd.

De kwestie Palestina
Kenmerkend is de volstrekt ongelijke machts­verhouding tussen de beide hoofdrolspelers, Israël en de Palestijnen: Israël is oppermachtig, de Palestijnen zijn vrijwel machteloos. Een tweede kenmerk is de vérgaande rechteloosheid van de Palestijnen. Die varieert, al naar gelang hun woonplaats, maar ook collectief worden hen elementaire rechten onthouden, het recht op zelf­beschikking in een eigen staat Palestina voorop.

The Rights Forum
Op 10 december 2009 nam voormalig minister-president Dries van Agt het initiatief tot de oprichting van de Rights Forum, een kenniscentrum op het gebied van de kwestie Palestina/Israël.
Met The Rights Forum richten Van Agt c.s. zich op het informeren over en agenderen van de kwestie Palestina/Israël. ‘In zeventig jaar tijd verloren de bewoners van historisch Palestina de beschikking over veruit het grootste deel van hun land. De Palestijnse zaak mag niet worden weggesmeten op de vuilnishoop van de geschiedenis’, stelt Van Agt in zijn onlangs verschenen publicatie ‘Palestina in doodsnood’.
The Rights Forum, gesteund door oud-politici, diplomaten en wetenschappers. Daarnaast richt het Rights Forum zich in toenemende mate op de publieke opinie in Nederland. 

Dialoog
Op zaterdag 1 februari aanstaande organiseert ‘Achter de Poort’, politiek-culturele salon van de Knillispoort, Korte Waterstraat 15 in ’s-Hertogenbosch, een bijeenkomst die in het teken staat van ‘de kwestie Palestina’. Gerard Jonkman, directeur van de The Rights forum, leidt in. Hij werkte eerder in Libanon, Afghanistan en Pakistan voor Artsen zonder Grenzen en het Nederlandse Rode Kruis.
Aanwezig is ook Nabil Sahhar, Palestijn en voorzitter van de stichting Vrede voor Palestina. Nabil moest vluchten uit Jeruzalem in 1967, waar hij als Palestijnse-christen naar de Grieks-orthodoxe school ging.
Aangevoerd door Gerard Jonkman en Nabil Sahhar vindt een dialoog plaats. De bijeenkomst vangt aan om 13.00 uur en eindigt omstreeks 15.00 uur. Toegang is gratis. Tijdens de bijeenkomst kan de bezoeker ook een door Dries van Agt geschreven exemplaar van het boekje ‘Palestina in doodsnood’ aanschaffen. 

Bent u geïnteresseerd in dit debat? U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vriendelijke groet, Team “Achter de Poort”

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 januari 2020