De moord op Louis Sévèke (022)

06 juni 2021
Hits: 498

Het echtpaar Doc en Carol McCoy eindigt aan de goede kant van de streep. Dat wil zeggen: niet als law abiding citizens maar in Mexico, met de volle buit van een bankroof. In de film The Getaway (originele versie van Sam Peckinpah uit 1972) moet Carol (gespeeld door Ali McGraw) de liefde van haar man (Steve McQueen) terugwinnen omdat ze zijn voorlopige vrijlating uit de gevangenis heeft bevorderd door zich aan de man die daarover moest beslissen beschikbaar te stellen.

Carol McCoy is een volwaardige partner in crime, in Heat (uit 1995) worden de vrouwen daarentegen categorisch bedrogen. Bankrover Neil McCauley verkiest wraak boven de vrijheid. McCauley (Robert de Niro) is samen met zijn liefde onderweg naar een nieuw leven in Nieuw-Zeeland. Hij heeft een beslissende voorsprong genomen op zijn tegenspeler Vincent Hanna (Al Pacino) van de LAPD maar wil toch nog afrekenen met de man die hem en zijn bende heeft verraden.

In een eerder stadium is de verrader aan McCauley ontsnapt. Bij zijn eerste beroving met diens bende opende hij onnodig het vuur. Later in de film ontpopt de verrader zich tevens als een seriemoordenaar die het op prostituees voorzien heeft. McCauley executeert hem maar komt vervolgens zelf om in een duel met Hanna.

Marcel Teunissen heeft als zijn motief voor de moord in Nijmegen wraak aangegeven. Tevens heeft hij voor levenslange hechtenis gekozen in plaats van voor een hoger beroep dat hem een geringere vrijheidsstraf zou hebben kunnen opleveren. Wraak boven vrijheid lijkt in het leven van Teunissen – voor zover hij daarvan aan de buitenwereld een beeld wil geven – een Leitmotiv.

Echter, waar de gebeurtenissen in ‘Heat’ zich in een tijdsspanne van enkele weken lijken af te spelen, daar heeft de wraak van Teunissen een heel decennium in beslag genomen. En waar McCauley uiteindelijk sneuvelt als een door zijn tegenstander gerespecteerde en door zijn geliefde betreurde man, daar schreef Teunissen op dat hij het licht aan de einder niet meer zag.

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 juni 2021
Aantal keren bekeken: 498
De moord op Louis Sévèke

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch