De moord op Louis Sévèke (018)

Februari 2007 wordt de beslissende maand in dit dossier. In een uitzending van het programma Opsporing verzocht (1) heeft de recherche van politiedistrict Midden Noord een aantal onopgeloste bankroven onder de aandacht gebracht. Zij krijgt een reactie van een echtpaar uit Wijchen: in de uitgezonden camerabeelden en de beschrijving van de vermoedelijke dader herkent het stel hun zoon. Tegen de 38-jarige verdachte die is ingeschreven in Rotterdam, in Antwerpen een woning huurt maar zijn laatste verblijfplaats in Spanje had, wordt een Europees Arrestatie Bevel (EAB) uitgevaardigd.

De ouders verstrekken aan Midden Noord de door hun zoon aan hen in bewaring gegeven sleutels van twee kluizen in Rotterdam die door de vermoedelijke bankrover zijn gehuurd. In de opslagruimte treft men materiaal voor het maken van zware explosieven aan. Tevens stuit men er op spullen die in verband kunnen worden gebracht met de zaak-Sévèke. Het gaat daarbij volgens de politie niet om het wapen, en onbekend blijft of er sprake is van de vondst van de sporttas die volgens ooggetuigen toebehoorde aan de waarschijnlijke aanslagpleger.

Wel spreekt de recherche over een notebook. Het draagbare computertje zou twee manuscripten bevatten, met als titels respectievelijk Het leven van een buitenstaander en Bedankt en tot ziens. In deze documenten eist verdachte de verantwoordelijkheid op voor bomaaanslagen -aanvankelijk geclaimd door het Earth Liberation Front- bij het Franse consulaat in oktober 1995 en het hoofdkantoor van BASF, in april 1996, en allebei in Arnhem. En beschrijft hij hoe hij in de negentiger jaren in de Nijmeegse kraaksien verdacht werd gemaakt. Uit het geschrevene blijkt dat hij op de avond van 15 november 2005 in Nijmegen was, en het notebook bevat documentatie over de moord in de vorm van kranteknipsels.

Midden Holland deelt haar vondst met het Bamboeteam, en op 21 februari kondigt men in Nijmegen aan dat de zoektocht naar de twee mannen in een Opel Vectra die rond het tijdstip van de moord de aandacht trok, zonder resultaat wordt afgesloten. Het ligt in de lijn der verwachting dat rond die tijd ook een andere onderzoekslijn wordt losgelaten.

De laatste mensen die Louis Sévèke op de avond van zijn dood hebben gesproken, zaten met hem in een vergadering in de Grote Broek. Aan te nemen valt dat de recherche op 16 november 2005 deze mensen als eersten heeft willen horen. Onder deze getuigen zal degene zijn geweest die vertelt dat op zaterdag 29 oktober twee mannen de Grote Broek hebben bezocht en met hem over Louis Sévèke hebben gesproken, voor de onderzoekers aanleiding om zo laat als de vrijdag na de aanslag nog een uitgebreid sporenonderzoek rond de Grote Broek te verrichten.

Rond deze datum zal dus ook de bijeenkomst plaats hebben gevonden waarover Henk Gerrits repte in het recente interview met deze ‘verhoorder van de verdachte van een politiek beladen moordzaak’ (2). Waarna in de eerste week van maart het EAB wordt uitgebreid met de verdenking van betrokkenheid bij de moord op Sévèke.

(JoopFinland)

(1) uitgezonden op 24 januari van dat jaar, besteedde (opnieuw) aandacht aan bankovervallen in Breda en Leiden, gepleegd op 9 maart 2006 en 22 december 2006.
(2) Zie de vorige aflevering van deze serie.

De moord op Louis Sévèke

  • Hits: 416
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch