Skip to main content

De kop is eraf

14 april 2015

Gelukkig hoeven we dat hier in het beschaafde westen niet meer letterlijk te nemen. Voor de real stuff moeten we bijvoorbeeld naar Saudi Arabië. Onze partner in de strijd tegen de Ruskies. Vorig jaar werd bij een kapper in de buurt van Mekka de spoeling aanzienlijk dunner doordat 87 luitjes uit zijn klantenbestand werden onthoofd wegens criminele activiteiten. Waaronder tovenarij en hekserij. Aardige score, maar wel mesjogge dat we die IS-baarden erop afrekenen en die Saoedische Omowitte jurken niet. Hoewel, mesjogge. Zo mesjogge is het ook weer niet. Hoe verstandig ben je bezig als je in de hand bijt die je voedt? Of aait. Vandaar dat we wel heel graag in Scheveningen de poort openzetten om allerlei ondeugende zwartjes en ouwe commies voor jaren op te bergen, maar onze voorgevel ophalen voor de nog bescheiden eis van bisschop Tutu om de met de Saoedies samenkonkelende directie van de firma Bush & Blair hetzelfde kadootje te bezorgen wegens oorlogsmisdaden in Irak. En hoe graag hadden we ook niet die smeerpijp van een Assad naar de speeltuin van Van Aartsen overgebracht. Wegens het slordig vergassen van onschuldige Syrische burgers en/of de moord op de Libanese premier Rafik Hariri in februari 2005. Maar dat verhaal over dat gas zat te wrak in elkaar om stand te houden en dat over die moord idem dito met 50 sterretjes. Wat dat laatste betreft heeft de huidige premier, Rafik's zoon Said, afgelopen maandag zelfs een draai van 180 graden gemaakt. In een interview met het door Saoedische weldoeners gestiekte Libanese dagvod Asharq al-Awsat boerde Said dat de beschuldigingen aan het adres van buur Assad van polletieke aard waren geweest en dat daar nu een einde aan moest komen. Waar die verklaring ineens vandaan kwam is onduidelijk. En of er bewijzen zijn opgedoken voor de stelling, dat de daders elders vandaan kwamen cq. op het kerkhof lagen eveneens. Maar zo zie je maar weer hoe makkelijk we worden besodemieterd.

Wat moet je bijvoorbeeld met het bericht dat onder de slachtoffers van de ramp met het toestel van AirAsia een meneer is aangetroffen, die een reddingsvest om had. Nee, dat verhaal is niet op de wereld gezet door Bilderfransie Timmermans, maar is afkomstig van Tatang Zaenudin. Een officiële hotemetoot bij het Indonesische zoek- en reddingsteam. En nu we toch op zee zitten: wat moeten we met het verhaal, dat de enige Brit die bij dit nieuwe Maleisische ongeval is gesneuveld betrokken zou zijn geweest bij een gigantisch omkoopschandaal. Gaat om de in Indonesië gedetacheerde Choi Chi Man, die in juli van dit jaar tot Unit Managing Director for Thermal Services was verheven bij de Franse energieknoert Alstom. Het bedragje aan steekpenningen dat met de affaire zou zijn gemoeid bedroeg 4 miljard dollar en zou te maken hebben met de vrij plotseling afgefloten deal tussen Alstom en de vliegtuigmaatschappij Emirates Airlines. Over de aanschaf van 70 nieuwe Airbussen ter waarde van 16 miljard.
Is het waar? Waarom niet? We zijn wel wat gewend als het om de aanschaf van vliegtuigen gaat. Brengt ons opnieuw op eenvoudige wijze bij de JSF. De bouw van die nieuwe schroothoop kost de Amerikaanse belastingbetaler al zo'n 400 miljard dollar en still counting. Vandeweek maakte we al melding van nieuwe rampzaligheden in de software, waardoor de stuurknuppelaars niet optimaal in staat waren om de grondtroepen bij te staan als ze de vijand van jetje moesten geven. Ondermeer door problemen met het in stelling brengen van hun ronddraaiende boordkanonnen. Hoe lang het duurt voordat we echt kunnen genieten van de vrolijk rondbuitelende JSF? Er zijn zwartkijkers die het over 2019 hebben. Het Pentagon heeft dat qq. ondertussen al ontkend. Maar zeg er eens wat van. Nou zal het ons benieuwen wanneer deze nieuwe eilie de Tweede Kamer bereikt en Honneponnetje Hennis de geachte afgevaardigden weer zal verzoeken om er geen ruchtbaarheid aan te geven. Zeg Moppie, zou je er niet gewoon mee nokken? Gewoon een streep erdoorheen halen. Anders komen we straks terecht in een alternatieve Fyra-story en dat kan je toch niet willen. Hm? Nou dan.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 april 2015