Skip to main content

De EU en de nazi's

16 juni 2015

Beter laat dan nog later. In 1993 kende de Kroatische regering een dubbel pensioen toe aan heren die tijdens WO II onder de vlag van de fascistische Ustasha's opereerden. Oftewel, samen met de moffen 30.000 Joden, 29.000 Roma's, 750.000 Serven plus een onbekend aantal Kroatische anti-fascisten concentratiekampen indreven en vervolgens over de kling joegen. Heel wat van die Kroatische engelen des doods klapperden na de oorlog jarenlang de petoet in. Maar die jaren van eenzaam lijden werden na 1993 ook dubbel gehonoreerd. Want die ijzeren engelen hadden niet gecollaboreerd, maar alles gegeven om hun land te behoeden voor overname door de communisten. Ja. Zo kan je het ook zien. Hangt van je bril af (1). Dankzij die interessante visie worden momenteel nog 10.000 van die engelen door de regering in de watten gelegd. Een jaarlijks kostenpostje van rond de 56 miljoen dollar. Kunnen ze een ijsje kopen.
Een paar dagen geleden stuurde een bezorgde Efraim Zuroff, de huidige Israëlische teamleider van het Simon Wiesenthal Center, een brandbrief naar Zagreb met het verzoek die uitkeringen stop te zetten. Een mission impossible als je weet dat oud NATO-breikous en huidig Kroatisch president Grabar-Kitarovic in gezelschap van premier Milanovic begin mei nog kransen legden bij drie Ustasha-monumenten. Je wordt er niet vrolijk van. Temeer, omdat dezelfde verschijnselen zich voordoen in Oekraïne, de Baltische staten, Roemenië en Kosovo. Je zou toch verwachten dat er bijvoorbeeld uit Brussel een krachtig signaal kwam om deze hernieuwde aanbidding van Snorremans en zijn gedachtegoed tegen te gaan. Maar daar zijn ze al jaren bezig de NATO te voorzien van meer Lebensraum en net als Snorremans indertijd aan de grens met Rusland hun sabeltjes te laten rammelen. Hier en daar zelfs samen met neo-nazi's. Misschien moet Efraim ook maar eens een brieffie aan Neutje Juncker sturen. Of hem bellen. Maar dan wel 'sochtends, want later op de dag wil het baasje van de EU nog wel eens in de lorem wezen. Wat een wereld.

(1) Denk niet dat er bij ons geen gekke dingen gebeurden. Kijk bijvoorbeeld hier wat er in 1951 gebeurde bij de herdenking van de executie van de communistische verzetsstrijdster Hannie Schaft. 

 
Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 juni 2015