Skip to main content

De Brusselse Connectie (003)

17 januari 2017
Hits: 585

In hoeverre Dick Cheney persoonlijk betrokken was bij het overhevelen van 300 miljoen dollar van raadselachtige signatuur van een Colombiaanse bankrekening naar de zakken van de Roemeense industrieel Ovidiu Tender via NAVO-duisterling Willem Matser en allerlei cover-firmaatjes is vooralsnog duister. Feit is wel dat Halliburton, de van CIA-agenten vergeven onderneming waarvan Cheney tussen 1995 en 2000 het hoogste baasje was, al eerder in verband is gebracht met het witwassen van Colombiaanse drugswinsten.
In 1993 ontmoette de toenmalige leider van het Calikartel Gilberto Rodriguez Orejuela een hoge functionaris van de Russische Alfa Bank. Bij die meeting werd overeengekomen dat Alfa zou zorgdragen voor de investering van Orejuela’s narcodollars in Russische ondernemingen. Het geld zou via offshore-firma’s op de Bahama’s, Gibraltar en andere toeristenoorden naar Rusland worden gesluisd. Ook bij de Russen is het hemd nader dan de rok. Het ligt dus voor de hand dat de directie van de Alfa Bank bestaande uit Mikhail Fridman en Pjotr Aven binnen deze context allereerst haar oog liet vallen op ondernemingen waarbinnen de bank al over de nodige invloed beschikte. Een daarvan was niet onbelangrijk: Tyumen Oil.
In 1992 had de Alfa Group of Companies, waarvan de Bank de spin in het web was, van de Amerikaanse investeringsvehikels Opic (Overseas Private Investment Corporation) en de Exim Bank een lening ontvangen van in totaal 292 miljoen dollar. Die waren bedoeld om de ontwikkeling van een olieveld van Tyumen een flinke boost te geven. Tyumen Oli kon dankzij die lening dan weer de technische hulp inroepen van het Amerikaanse bedrijf Brown & Root. Een volle dochter van Halliburton die actief is in alle uithoeken van de aarde en zo een aangename cover biedt voor een leuk contingent CIA-agenten. De toekomst van Alfa met zijn uitbreidende internationale contacten in zowel het witte als het zwarte circuit zag er buitengewoon rooskleurig uit. Maar in 1995 zorgde een simpele diefstal onverwachts voor grote problemen. Die vond plaats in de Siberische stad Khabarovsk. Uit een spoorwagon die was geleasd door Alfa Eko waren zakken suiker achterovergedrukt en doorverkocht. Niet veel later werden talloze inwoners opgenomen met vergiftigingsverschijnselen . De suiker bleek heroïne te zijn. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 januari 2017
De Brusselse Connectie