Honi soit qui Mali pense (005)

02 april 2017
Hits: 465

woensdag 30 januari-2013
Bizar. Generaal Carter Ham is het nieuwe baasje van Africom. Het Amerikaanse militaire vehikel, dat laarzen, drones, landrovers, helicopters en meer van soort ongein naar allerlei Afrikaanse landen dirigeert om daar de boel naar Wall Street’s hand te zetten. En Hammie schaamt zich een beetje. Of doet alsof. Hij heeft vandeweek in ieder geval openlijk toegegeven, dat de coup die de prelude vormde tot de huidige eilie in Mali, is uitgevoerd door militairen die eerder deze eeuw zijn opgeleid door de USSA. Deels in Mali zelf, deels in Amerikaanse broedplaatsen. Inclusief coupleider kapitein Amadou Sanago. Ham vraagt zich af hoe het komt, dat kennelijk niemand in de USSA de coup zag aankomen. En of de Malinese houwdegens tijdens hun opleiding de impressie kregen, dat het elimineren van de democratisch gekozen regering geen halszaak was.
Is dat Amerikaanse equivalent van Hammie de Beukelaer nou zo dom of zijn wij zo slim? Natuurlijk wisten ze bijvoorbeeld op de Boerderij dat de coup eraan kwam en uiteraard was dat geen halszaak. Erger nog, de Special Forces scharrelden daar niet voor niks rond in de boesboes (1). Ironisch is in dit geval, dat de Amerikaans opgeleide militairen nu de degens, assaultgeweren, raketwerpers, peniskokers en god weet wat nog meer kruisen met luitjes die nog niet zo lang geleden onder de directie van Amerikaanse en Brusselse veldheren Khadaffi naar boven stuurden.
Waarom de generaal zo nodig dit lulverhaal moet ophangen? Voor het Pentagon misschien? Of om een goeie indruk te maken bij zijn schoonmoeder? Ares mag het weten. Maar de Amerikanski’s hebben altijd schijt gehad aan democratisch gekozen regeringen als die niet keurig in de ganzenpas liepen. Kijk naar de moderne geschiedenis van Latijns Amerika en u weet waar we het over hebben. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 4 dd. 27 januari 2013

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 465
Honi soit qui Mali pense

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch