Amaniakken

vrijdag 11 november-2005
Zegt die koning Abdullah vannacht dat de daders van de aanslagen op die drie hotels in Amman zullen worden opgespoord en bestraft. Nou dachten we toch dat er sprake was van drie medewerkers van het Flying Circus met een wat zwaar soort riem om hun pens, die zich keurig gecoördineerd opbliezen. Dus wat nou daders bestraffen? Had Abdullah last van een alqaidale aandoening of wist hij meer dan het Journaal? Waarschijnlijk het laatste.
Rond half drie vannacht liet het persbureau Reuters namelijk weten dat in een van de getroffen hotels, het Radisson SAS, helemaal geen Circus-piloot was binnengestapt. Er zat een bom in het verlaagde plafond. Hoe het in die twee andere hotels precies is verlopen weten we nog niet, maar we zouden er niet van achterover zeilen als ook in die gevallen gesleuteld moet worden aan de eerste versie van het gebeuren.
Een ding weten we in ieder geval wel: er zijn geen Israëlische burgers gesneuveld. Nou kan dat toeval zijn, hoewel met name het Radisson zeer populair is onder Israëlische zakenpiefjes en toeristen. Maar wat meldde het dagblad Haäretz? Dat de aanwezige Israëliërs een paar uur voor de aanslagen naar huis waren gedirigeerd. Uit veiligheidsoverwegingen.
Uiteraard kregen ze op de redactie van de krant direct een toornig telefoontje uit Tel Aviv met de vraag of ze nou helemaal besodemieterd waren en trokken ze de story als een brandende speer weer in. Helaas, het kwaad was al geschied. En een voormalig anti-terreurbaasje van het Israëlische leger zag er desgevraagd dan ook geen been in om heel nuchtertjes de story aldus samen te vatten:

“Het betekent dat we over uitstekende inlichtingen beschikten over wat er ging gebeuren. De vraag is wel, waarom de Jordaniërs die in het hotel werkten geen seintje hebben gehad dat ze weg moesten wezen”.

Waar hebben we dit soort ongein meer gehoord? Juist. Kort na de ook al keurig gecoördineerde aanslagen in de Londense sub op 7 juli. Toen meldde Associated Press dat de Israëlische minister van Financiën Netanyahu, die in Londen was voor een promotiebabbel, kort voordat de bommen tot ontploffing werden gebracht van veiligheidssnorren het advies kreeg op zijn hotelkamer te blijven. Haalde het persbureau niet uit de Londense smog. Er werd zelfs een officiële spreekbuis van de Israëlische ambassade geciteerd. Daarna werd het bericht in vele toonzettingen ontkend, maar toch.
En dan als klapstuk op deze veiling natuurlijk de waarschuwing die zou zijn uitgegaan naar het flinke aantal Israëli’s dat zijn brood verdiende in de Twin Towers om aan hun stutten te trekken voordat het hele Circus begon. Met als gevolg dat er in totaal maar één Israëliër bij de aanslagen om het leven kwam. Later nooit meer iets over gehoord.
Maar dat er in Israël luitjes rondliepen die vantevoren van naadje en kous wisten moge blijken uit de boodschappen die het instant messagebedrijf Odigo twee uur vantevoren ontving over de ophanden zijnde voorstelling op Manhattan (1).
Je kan meteen wel Al Qaida brullen als er een deksel van een bus met carbid vliegt, maar dat er ook andere opties mogelijk zijn is zo helder als het brouwsel van oom Freddie zaliger.

(1) zie voor Odigo de serie Comverse op de Followup-site.

  • Hits: 300
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch