Skip to main content

Dag Bib (002)

16 april 2018
Hits: 722

Feldhaus van Ham had Leidse rechtenstudent Bib van Lanschot kort voordat hij werd ingedeeld bij het Hermann Goering-regiment leren kennen op de golfbaan "De Pan" in Zeist. Dezelfde golfbaan die decennia later het toneel zou worden van onderhandelingen tussen Bib's prinselijke vriend en vertegenwoordigers van Lockheed over een paar rotcenten.
In het jaar dat volgde leverde Feldhaus van Ham in Leiden alle ditjes en datjes af die hem als Wehrmachtsoldaat ter ore kwamen of ter hand werden gesteld. En bij een enkele schaarse gelegenheid een inlichtingenpareltje. Want Bib had een verbinding met Londen via het ID/OD-netwerk. In het late najaar van 1941 hoorde Feldhaus van Ham dat hij zou worden overgeplaatst naar het front in Noord-Afrika. Daar kon hij niet vrolijk van worden en hij overwoog om onder te duiken of naar Engeland uit te wijken. Over dat laatste pleegde hij ten langen leste overleg met zijn verzetsvriend Van Lanschot. Feldhaus van Ham tegenover de Parlementaire Enqutecommissie Regeringsbeleid 1940-1945: "Op zes januari 1942 ben ik in Leiden geweest. Dat was onze laatste bespreking op de kamer van Bib, waar hij later is gearresteerd en waar wij de afspraken hebben gemaakt. Wat zouden wij doen? Zou ik op de fiets gaan (richting Belgi‘ en verder, red.) of naar de golf (in Noordwijk, red.) zodat ik met een vleigtuig mee kon. Bib zei: je kunt twee of drie dagen langer op de golf blijven, maar ik weet het niet. De vliegtuigen zijn nogal bezet."
De vliegtuigen zijn nogal bezet? Werd hier tijdens een verhoor van de Enqutecommissie gesuggereerd dat op de golf buiten Noordwijk af en toe stiekempjes vliegtuigen landden van de overkant? En zo ja, zaten de leden van de commissie op de dag van dat verhoor op 16 september 1949 soms hardop te snurken en vroegen ze daarom niks? Meer over deze verrassende uitspraken in de volgende bijdrage.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 april 2018