Skip to main content

Deuss en de Amerikanski's (002)

02 april 2017

woensdag 31 januari-2007
In onze vorige bijdrage kwam ene Mark Valentine voorbij. De topboord van het Canadese effectenkantoor Thomson Kernaghan, dat na het knappen van de it-bubbel in een flinke canyon terechtkwam. De toekomst van Valentine zag en ziet er daardoor wat kruimelig uit. Vooral omdat een deel van zijn cliëntèle tot de New Yorkse familie Colombo behoorde. Een familie die je zonder knipperen een paar betonnen schoenen cadeau doet als bij de oudsten het vermoeden bestaat dat je de boel naar de kloten hebt geholpen of hebt belazerd. En als je bij je toverkunsten bevriende relaties hebt gebruikt kunnen ook die onaangenaam bezoek verwachten. Tot die relaties behoorde ondermeer John Deuss, tot voor kort de carrousselbaas van de First Curacao International Bank (FCIB).
Een andere Colombo-relatie binnen deze Valentine-sfeer was ene Gerard Burns, een boordenboef van ruim in de vijftig uit Arizona, die blijkbaar wel houdt van dit soort avonturen. Burns was namelijk ook betrokken bij de teloorgang van de First International Bank of Grenada (FIBG) aan het begin van deze eeuw, waarbij zo’n 200 meloen dollar van grijpgrage beleggers naar de Filistijnen ging. Maar niet nadat de leiding van de bank een zootje Indonesische en Japanse waardepapieren met een totale waarde van 27 miljard dollar stiekem uit de kluis van de FIBG had geplukt en had overgebracht naar Liechtenstein, Zürich en andere gezellige oorden. De heren die verantwoordelijk waren voor die illegale operatie werden merkwaardigerwijs nooit bestraft. Nou ja, merkwaardigerwijs. Ze bleken in het veld rond te draven voor een stel geheimzinnige Amerikaanse overheden en dan weet je het wel. Nadat het verhaal over die 27 miljard naar buiten begon te sijpelen werd tgv-snel naar de noodrem gegrepen: die waardepapieren waren zo vals als een slang met een kist goudrenetten.
Het merendeel leek gerelateerd te zijn aan weggestouwde familiebezittingen van de Soekarno’s en de Pringgodingdo’s en onder beheer te staan van de Indonesische hotemetoot Prasetya Hadi aka Prasetya Purwanto, maar het was allemaal fake. Het waren valserikken. Ja, ja. Maar er waren toch twee notarissen die voor de echtheid van meneer Purwanto’s handtekening instonden: eentje in Californië en een in ... Monnickendam. Hè?! Jawel, Monnickendam. Notaris Bosboom en zijn hulpje Jan Steven De Graaf. Is dat leuk of is dat leuk? Van Deuss, via Burns naar Bosboom aan de Zarken in Monnickendam. Het lijkt wel een film. Maar dan één met een open einde. Voor een sequel. U hoort dus nog van ons. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Deuss en de Amerikanski's