Spaanse steekjes (014)

02 maart 2017
Hits: 789

dinsdag 22 april-2014
Nee, ze heeft nog niks van zich laten horen. Die fat lady met haar blues. En het zal nog wel even duren ook. Al wordt vandaag in Spanje weer een flinke stap gezet op weg naar het einde van het onderzoek naar de zaak rond Luis Barcenas. De voormalige spaarvarkenshoeder van de aan de macht sabbelende Partido Popular (PP). Vandaag verloopt namelijk de deadline die onderzoekskadi Pablo Ruz heeft gespannen voor de banken die bij de affaire zijn betrokken. Pablo wil namelijk alle afschriften zien van Barcenas, zijn echtgenote Rosalia en zijn zoon Guillermo van 2009 tot en met 2013.
Om uit te kunnen vogelen wat de Barcenasjes precies hebben uitgespookt met de 50 meloen zwarte eurostekers die ten behoeve van de wild bunch van premier Rajoy in Zwitserland waren gestald. En afkomstig waren van allerlei ondernemers die met onder-tafel-donaties graag wat leuke opdrachtjes wilden verwerven.
Rosalia is tijdens het grondige onderzoek in het licht van de koplampen gekomen nadat zij tussen 2004 en 2007 zo'n 250.000 euro bleek te hebben weggezet bij Bankia, in april 2005 een slordige 150.000 euro cash te hebben betaald bij een bank in Barcelona (voor de aankoop van een gezellig appartementje) en begin 2006 nog eens een half meloen euro naar binnen te hebben geschoven bij Caja Madrid. Er zijn dagen dat we het met minder moeten doen.
Er loopt vandaag trouwens nog een deadline af. Bij de Partido Popular zelf. Ruz wil namelijk van de partijleiding alle notariële gegevens hebben over Barcenas' aanstelling tot spaarvarkenshoeder en diens congé. Plus documenten die moeten aantonen hoe het toezicht was geregeld op zijn wheelen en dealen. Niet onbelangrijk, want Barcenas heeft in de loop van het onderzoek steeds beweerd, dat de zwarte poen ondermeer is gebruikt voor het onderhoud van het Madrileens PP-hoofdkwartier en de aanleg van een nieuw onderkomen in het noordelijker gelegen La Rioja. En dat dat zonder toezicht van bovenaf zou zijn gebeurd is net zo moeilijk voor te stellen als Jan Dulles met een lendenlappie aan een dwarslat. Misschien wordt het toch eens tijd om in Madrid weer een infuusje aan te leggen. U hoort van ons. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Aantal keren bekeken: 789
Spaanse steekjes

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch