Capones met kapsones (001)

02 april 2017
Hits: 480

zondag 24 juni-2012
Om het simpel te houden, het zat zo: (1) een gemeente X in de USSA besloot tot de bouw van een nieuwe school. Daarvoor haalden ze poen op in Wall Street via de uitgifte van obligaties. Noem eens wat, 100 meloen dollar. Nou geef je die niet in 1 dag uit, dat duurt een paar jaartjes. Tot de school in gebruik kan worden genomen. Dus zoek je voor die periode een bank uit om de opgehaalde poen te deponeren. Om er nog wat rente uit te trekken en de blauwe brievenbrigade zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Daarvoor zoek je uiteraard de bank die de hoogste rente biedt. Nou is de betrokken gemeente wettelijk verplicht een keus te maken uit minimaal drie banken. En omdat je je in Wall Steet net een muis voelt die weet dat achter het scheermesje een stukkie kaas ligt (2) besteedt je de speurtocht naar die drie banken uit aan een “broker”. En daar zat de zwakke stee. De brokers zetten namelijk voor het oog de poen wel frank en vrij in de etalage in afwachting van de hoogste bieder, maar in werkelijkheid verdeelden ze de buit onder vier grote banken: UBS, Bank of America, Chase en Well Fargo. Door het hoogste bod door te geven aan de laatste in het rijtje, die daar dan een minifractie boven ging zitten. Uiteraard ontving de broker daarvoor dan kickbacks van de winnaar. Grote verliezer was de bewuste gemeente.
Gegeven het feit, dat zo goed als alle publieke instituten in de USSA deze methode hanteren om poen te genereren voor nieuwe projecten, mogen we ervan uitgaan dat deze business in de honderden miljarden liep. Geluk bij een ongeluk: de brokers en hun bancaire buddies waren verplicht om hun telefoongesprekken vast te leggen. Toen de Feds dan ook lucht kregen van de scam was het little apple, little eggie om de boel boven water te trekken. Daarbij kwam aan het licht, dat ook andere geldzakken hadden geprofiteerd van deze mafiose praktijken. Zoals Goldman Sachs, Transamerica, AIG en banken in Schotland, Frankrijk, Duitsland en ... Nederland.
Een relatieve krabber als Dirruk Scheringa werd geruimd. Leuk voor de buitenwereld. Maar de heren met kapsones in hun villa’s, hun tweede onderkomen, hun yachts, hun privéjets en hun free trade friends in high places? Die bleven zitten. En toen het zootje willens en wetens werd opgeblazen om alteveel narigheid te bedekken, draaiden de lullo’s en juffrouw Jannie uit de gemeente X en elders in de wereld ervoor op. We zouden graag willen kotsen, maar waar haal je de poen vandaan om een beetje fatsoenlijk vloerkleed aan te schaffen?

(1) Ontleend aan het kersverse artikel "The scam Wall Street learned from the mafia" van Matt Taibi in Rolling Stone online.
(2) zie deze uitleg

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 480
Capones met kapsones

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch