Coup of Gladiosoup (013)

11 december 2017
Hits: 988

Was het bij de soep? Of bij het dessert? Hebben we niet naar gevraagd. Maar de emeritus PIDE-speurneus die we in de vorige aflevering introduceerden liet het tijdens zijn avondhapje met onze vliegende reporter niet bij de kouwe kees à la Nijvel. Hij verwees ook nog naar een mazzeltje dat wij hier achter de duinen hadden beleefd in 2011. In oktober van dat jaar werden namelijk in het Noordhollandse Zuid-Scharwoude vier heren naar binnen getrokken die snode plannen koesterden. Het kwartet bestond uit drie Hollanders en een Belg van uiterst rechtse signatuur en zij zouden ondermeer van plan zijn geweest om in Zuid-Afrika een aanslag te plegen. Daartoe hadden de snoodaards een genoeglijke verzameling wapens en munitie aangelegd, maar voordat ze daarmee aan de slag gingen kregen ze een paar ijzeren manchetten aangemeten.
Die Belg was overigens Tomas Boutens. Een ongelovige waar het democratie betreft, die in 2006 ook al eens een deftig partijtje wapens en munitie was kwijtgeraakt bij een inval van Belgische speursmurfen. Tomas was leider van de enge BBET-club. Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Volgens een kadi in Dendermonde tijdens het proces in 2007 een extreemrechtse terreurgroep die via het scheppen van chaos een staatsgreep wilde plegen. Waar hebben we dat meer gehoord? Twee van hun geplande doelen waren Filip Dewinter en Abu Yahyah. Vriend Tomas kreeg vijf jaar kerker voor de ballen, zijn maatjes drie jaar.
De BBET-leider moet nog maar net uit de petoet zijn geweest toen hij wederom werd geclipt. In Zuid-Scharwoude, waar hij zich had verenigd met gelijkgeaarde leden van Ulfhednar. Het beestje moet een naam hebben. De drie Hollanders kregen voorwaardelijke kerkerstraffen en mochten verder voor enige tijd opoe het zebrapad overhelpen. Tomas mocht vier maanden uitrusten in een staatshotel. Vier maanden! En wij maar denken dat de victorie in Alkmaar begon. Nou, in ieder geval niet bij de rechtbank daar. Blijven we nog wel even zitten met de vraag waarom een voormalige speurneus van de PIDE met deze hint komt aanzetten. Horen we misschien nog te zijner tijd. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 december 2017
Aantal keren bekeken: 988
Coup of Gladiosoup

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch