Cold Turkey (073)

08 augustus 2017
Hits: 1093

We gaan even heeeeeeel ver terug. Naar 10 april 2007. In aflevering 13 van deze serie meldden wij toen ondermeer het volgende:

...Volgens onze CRI-bron zou de aanleiding van het naar buiten dragen van Joris [Demmink, red.] bij Defensie van sexuele aard zijn geweest. Joris zou namelijk een bloeiende relatie hebben onderhouden met een jonge Surinaamse militair uit het Bouta-team, dat in 1982 verantwoordelijk was voor de septembermoorden”.

Het moet u niet zijn ontgaan, dat we momenteel ijverig putten uit de vloed aan kennis die Peter van Haperen ondermeer in Suriname heeft opgedaan. En laat die nou weten wie die jonge militair was. Jawel. En iedereen wist het volgens hem in Paramaribo. Het ging om Roy Horb. De rechterhand van Bouterse na de coup in 1980. Horb vertrok in 1982 naar de USSA om met de CIA van gedachten te wisselen over de linkse koers die Desi Bouterse in zijn ogen dreigde in te slaan. Bij dat zonder twijfel op tape vastgelegde overleg moet er gesproken zijn over “horse”. Na zijn terugkeer kreeg Horb namelijk twee racepaarden uit de States cadeau (1). Dat moet bij Bouta en anderen toch wat alarmbellen in beweging hebben gebracht. En het zal dus niet voor niks zijn geweest dat Bouterse een leidende rol toebedacht aan Horb bij de uitvoering van de decembermoorden. Een maand later zeilde Horb zelf een kerker in en werd daar gezelfmoord. Hoe deze geschiedenis zich verhoudt tot toenmalig “Surinamecoördinator” Demmink weten we niet. Maar curieus? Dat mag je wel zeggen. Stay tuned.

(1) Een analoog gevalletje hebben we op 2 juni 2000 in het artikel “Koekkie en zijn advocaat” de wijde wereld ingetrapt.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 augustus 2017
Aantal keren bekeken: 1093

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch