Skip to main content

Fast and furious (008)

27 februari 2017

vrijdag 30 september-2011
Toevallig dat we het er afgelopen dinsdag nog over hadden. In reactie op de mallotige uitspraak van PROFESSOR Cyrille Fijnaut, dat we maar weer eens deals met zware jongens moeten sluiten om nog zwaardere jongens achterover te trekken. Er is weer nieuws uit de USSA over de begeleide wapenleveranties aan Mexicaanse dopekartels. Dus Cyrille, effies opletten hè! Kan je wat van leren. Komt ie.

De dagelijkse leiding van de operatie was neergelegd bij ene David Voth, baasje van de ATF-Group VII uit Phoenix. En Ken Melson, zijn hoogste baas, loerde over zijn schouder mee. Soms zelfs letterlijk:

"Directeur Melson keek soms vanachter zijn desk in Washington live mee als onze infiltranten een wapenwinkel binnengingen en tientallen AK-47's en andere wapens uit die categorie aanschaften" (1).

Nadat een paar Amerikaanse smurfen waren gekeeld met wapens, die onder toeziend oog van David en zijn rausdausers waren geleverd, kwamen er verontwaardigde reacties los uit het veld (2). Dat was voor Voth aanleiding om in maart 2010 de volgende memo op de protestanten los te laten:

"Het mag misschien wat lullig klinken, maar wij zijn de punt van de ATF-speer als het gaat om het bestrijden van wapensmokkel over de zuidwestelijke grens. Ik zal hangen als deze zaak schade ondervindt van slap gelul, geruchten en kinderachtig gedrag. Als je dit niet leuk vind, dan heb je een verkeerde baan gekozen. Punt.".

Veel hielp het niet. En uiteindelijk zag Ken Melson zich genoodzaakt om publiekelijk tegengas te geven toen hij wat al te nadrukkelijk de Black Pete kreeg toegeschoven. Volgens hem maakten andere federale diensten van de operatie gebruik om eigen spelletjes op touw te zetten. Onder de ATF-infiltranten zouden bijvoorbeeld schavuiten zitten die ook voor de CIA actief waren. En zoals we al eerder boerden in deze serie, dan beland je al gauw in de drugs-voor-wapens deals die wij kennen uit de Iran-Contra affaire.
Ken werd eind augustus weggeparkeerd binnen de ATF. Hij werd vervangen door B. Todd Jones, een topsmurf van het Ministerie van Justitie en minimaal sinds najaar 2009 volledig in the know. Al zegt zijn voormalige hoogste baas Eric Holder tot op de dag van vandaag, dat ze in de hoogste regionen van zijn ministerie niet op de hoogte waren van de ATF-operatie. Of een vette leugen, of een brevet van onkunde. Hoogstwaarschijnlijk het eerste. Stay tuned.


1. Uitspraak van de Republikeinse afgevaardigde Darrell Issa in juni van dit jaar. Darrell is de Van Traa in het officiële onderzoek naar deze affaire. Die moet dus uitkijken als ie de weg opgaat.
2. Een begrijpelijke reactie, maar zelfs een gemiddelde Inhollander weet, dat met name westerse militairen of andere strijders voor onze goede zaak vaak kogels voor hun knar krijgen afkomstig van wapens die in eigen land zijn gefabriceerd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 februari 2017
Fast and furious