Monsantoontje lager

Hits: 330

maandag 11 augustus-2014
Bezige bij, die John Heinz Kerry. Zoemt als minister van Buitenlandse Zaken van het ene probleem naar het andere op aarde om er ter plekke ketchup van te maken. Maar vorige week was ie effe thuis om een preek te houden tijdens een bijeenkomst tussen de polletieke leiders van de USSA en hun Afrikaanse tegenhangers. Tijdens die voorgang boerde John Heinz ondermeer, dat die domme zwarte keuterboertjes eens moesten stoppen met de uitbreiding van hun landbouwgrond. Al dat afbranden van jungles zorgde namelijk voor de toename van CO2 in de atmosfeer. En misschien wisten ze dat nog niet, maar dat was niet goed voor het leven op aarde.
Nou had John Heinz best wel begrip voor de problemen die de Afrikaanse landen kenden met de groeiende vraag naar voedsel. Blote bene ondanks de frisse oorlogen die het continent kende en de recente poging om met ebola die vraag wat binnen de perken te houden. Gelukkig zei John Heinz dat niet, maar toverde een ander giftig konijn uit zijn hoed: de zwarte keuterboertjes moesten hun best doen om meer uit hun lappie grond te halen dan tot nu toe. En ze konden daarbij alle hulp van de USSA krijgen die ze maar wilden. De vriendelijke minister cq. tomatengarch doelde daarbij op de New Alliance for Food and Security dat de USSA in 2012 had losgelaten tijdens het zoveelste rondje neuzelen van de G8. Die Alliance moest ervoor zorgen dat er in Afrika niemand meer van honger de vlag streek. En USAID zou daarbij een kontje geven. Nou, dan weet je het wel (1).
A prima facie klonk het best redelijk wat Kerry oreerde. Maar wat konden die eenvoudige zwarte keuterboertjes verwachten van USAID? Water? Betere bestrijdingsmiddelen? Betere organische methodes? Moderne hulpmiddelen? Had Osama een baard? John Heinz bedoelde namelijk zonder twijfel dat met de leuke genzaadjes van Monsanto en andere kanebraaiers je oogst instantly de pan uitvloog. En dat was niet alleen goed voor jou en Afrika, maar ook voor bekende Monsanto-aandeelhouders als Bill Gates en zijn wijfje, die zo graag zouden zien dat er wat minder volk op aarde rondzwierf. Dat laatste hield John Heinz gelukkig ook binnenboord.
Waren de aanwezige Afrikaanse leiders onder de indruk van de preek en de kralen en de spiegeltjes die ze bij de Witte Huisdeur kregen uitgereikt? Of gingen ze voor een second opinion? Voor dat laatste hadden ze even door moeten hoppen naar het Mexicaanse Yucatan. Daar hebben eenvoudige bijenhouders vorige maand voor de kadi een giga-overwinning behaald op Monsanto en hun eigen regering. Eentje om in te lijsten. Lees dit en hopelijk komt u dan ook tot de overtuiging dat verzet soms helpt. Prettige dag nog verder en kijk uit. Er staat een stevig windje.

(1) Oh, weet je het niet? Op naar onze zoekmachine!

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 330

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch