Cold Turkey (014)

woensdag 11 april-2007
U heeft natuurlijk een gigabite geheugen. Dus weet u nog best dat we in aflevering 8 van deze serie dd. 2 april jl. een bericht van het Turkse staatspersbureau hadden afgedrukt. In de hoop dat een van onze lezers zich geroepen voelde om de tekst voor ons vertalen. En laten we nou op rozen zitten. Komt ie:

"Sekschantage bij Nederlandse onderhandelingen.

Een aantal Turkse overheidsmedewerkers die moeite hebben met de verklaringen van Baybasin, gebruiken de seksfeesten/partijen van Demmink 10 jaar geleden in Bodrum als chantagemiddel.

Dinsdag 6 juni 2006, 10.29

De internationale drugshandelaar/koerier Hüseyin Baybasin zit sinds 1998 opgesloten in een Nederlandse gevangenis. Turkije wenst de uitlevering van Baybasin. Uit de officiële documenten bij de rechtbank is duidelijk geworden dat hij als onderhandelingsobject wordt gebruikt. Tot de documenten van het Ministerie van Justitie daterend van 15 juli 1997 behoren de teksten van telefoongesprekken tussen een paar medewerkers van het Ministerie. De bewuste teksten, die kenbaar zijn gemaakt aan de rechtbank van Breda waar het proces Baybasin wordt gevoerd, zijn een neerslag van gesprekken tussen het hoofd ondersteuning juridische zaken bij de afdeling internationale criminaliteit van het ministerie van Justitie N.J.M. Ruyters en de heer Gradussen, een lagere ambtenaar bij hetzelfde ministerie. Bij de gespreksverslagen komt de naam van Joris Demmink voor, de tweede man bij Justitie.
Baybasin die in Turkije levenslang kan verwachten vanwege zes verschillende strafbare feiten, wordt in Nederland berecht en Nederland wil hem niet uitleveren.

Hierbij de documenten.
Ambtenaar (Gradussen, red.): “Kan de uitlevering geregeld worden?”
Ruyters: “Nee, dat kan niet. Het dossier Baybasin kan door de Turkse autoriteiten gebruikt worden als dwangmiddel om andere zaken uit te spelen. De heer Demmink gaat donderdag op vakantie. Uiterlijk donderdagochtend zullen we hierover uitsluitsel geven. Mocht de uitlevering niet doorgaan dan zullen we ons er opnieuw over buigen”.
Gradussen: “Uitlevering zal geen enkel beletsel opleveren. De IND zal ons over verdere ontwikkelingen informeren”.
"

Nou krijgen we toch ineens goesting om op zoek te gaan naar die Dingle en Dangle van het ministerie van Justitie. Gewoon om te vragen naar de bekende weg. Zullen we wel te laat mee zijn, want denk erom dat er een stel vlijmscherpe jongens en meisjes zitten op de redacties van noem eens wat NOVA, Nit en Witteman en vodden als De Volkskrant en de Telegrof. Maar nooit in de pedalen, nooit een muur van Geeraardsbergen. Stay tuned.

Cold Turkey

  • Hits: 348
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch