Shady (024)

maandag 23 mei-2005
Waar blijft de tijd? Toen we nog vrolijke artikelen schreven over de avontuurlijke Rotterdamse advocaat Geert Jan Dolk en zijn naar nep stinkende certificat of deposit ter waarde van 132 miljoen dollar bij het HSBC-filiaal in Bakoe. Op naam van een Saoedische prinses die volgens het sprookje haar rials liet bewaren door de Saoedi Hollandi Bank. Dat is zo’n twee jaar geleden. In deze serie (1).
Het bescheiden bedragje dat Geert Jan met dat document indertijd probeerde te genereren bij respectievelijk de ABN/AMRO en de RABO was bedoeld om de natte kasteeldroom van projectontwikkelaar Tijs Blom in Almere overeind te houden. Niet toevallig, want maître Dolk trad ook op als advocaat van kasteelheer Blom.
Binnen deze story figureerde op het adres Prinses Christinalaan 23 in Uithoorn ondermeer een kerstboompje vol met de haast onvermijdelijke BV-ballen en een piek: de Meerwijk Holding. Die holding stond toen al behoorlijk in de rui en ging op 13 augustus 2002 ter ziele. Een half jaar nadat Geert Jan met zijn vodje papier uit Bakoe tegen de olielamp wreef om 132 miljoen dollar tevoorschijn te toveren.
Naar ons nu pas blijkt werd dat Meerwijkboompje bewaterd door Nederveen BV. Een beleggingsvehikel dat volgens onze informatie op naam stond van Geert Jan. Diens cliënt Blom deed in de goeie tijd leuk zaken met ene Anton Bruinsma. Zo nam dat duo bijvoorbeeld voor een krats pandjes over van KPN en stootte die dan door voor een flink aantal meloenen meer. Anton stopte een deel daarvan vervolgens in Geert Jan’s investeringsvehikel met het recht om voor een Saoedische appel en een ei uit Azerbeidjan vijftig procent van de aandelen Nederveen over te nemen. Met andere woorden, onze vindingrijke Rotterdamse advocaat was niet alleen volop in touw voor stenenstapelaar Blom maar ook voor Anton Bruinsma. Jawel, de broer van de in 1991 voor de deur van het Amsterdamse Hilton gesneefde Klaas Bruinsma.
En ook dat was niet toevallig. Anton was namelijk ooit getrouwd met een meisje Van Wettum. Dochter van Teunis van Wettum, een opkomende vastgoedmagnaat die ondermeer als baasje van de Bank voor de Bouwnijverheid optrad. En je wil het niet geloven, maar Teunis had als advocaat ... Geert Jan Dolk.
Anton onderhield in die periode niet alleen zakelijke banden met zijn schoonvader maar ook met zijn broer Klaas, die eveneens bij de Van Wettums over de vloer kwam om potjes te schaken. Maar ach, dat deed ie ook met de dochter van een RABO-directeur en kijk eens wat er van haar is geworden. No sweat.
Er kwam echter een moment dat de drie nog redelijk jonge heren persona non grata werden verklaard in huize Van Wettum. Ze moesten oplazeren. Maar gedeelde smart is halve smart: Anton en Geert Jan werden dikke vrienden. Toch zullen ze nog wel eens met wat weemoed terugdenken aan de tijd toen ze bij Teunis over de vloer kwamen. Vooral omdat de vastgoedmagnaat tegenwoordig in de top van Quote’s eredivisie bivakkeert met een geschat vermogen van rond een miljard. Those were the days, my friend. Stay tuned.

(1) Zie de Followup-site.

shady

  • Hits: 573
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch