Cold Turkey (026)

woensdag 6 juni-2007
Komedie. Zeker. Maar hoe dan ook, "Scooter" Libby heeft van de kadi 2½ jaar voor zijn mik gekregen. Plus nog een kruimeltje van 250.000 dollar. Nee, niet omdat ie Valerie Plame te drogen had gehangen als CIA-agente, maar omdat ie de rechtsgang rond haar zaak had versjteerd. Rare jongens, die neocons. Op het moment dat zij aan de knijpers ging was Valerie als personeelslid van de frontfirma Brewster Jennings bezig met een onderzoek naar de rol die Turkije speelde bij de internationale sluiphandel in wapens, wapentechnologie, nucleaire technologie en drugs (1). En niet te vergeten natuurlijk de daarmee gerelateerde pecuniastromen. Want hoe ordinair ook, het draait bij dit soort zaken heel vaak eigenlijk alleen maar om poen. Wat Bushesland betreft was bij voornoemde handel een hoofdrol weggelegd voor de American Turkish Council (ATC). Een orkest dat muziek voortbrengt waarvan zelfs de Jostiband zich zou distantiëren. Plame wil komend najaar graag een boek over haar wederwaardigheden uitgeven, maar voorlopig kan ze dat schudden. Mag niet van hogerhand. Amerikaanse staatsgeheimen hè.
We hebben het er al eerder over gehad: ook Sibel Edmonds moet de kaken stevig op elkaar houden. Onder meer over ATC. Haar hulp was kort na 9/11 ingeroepen door de FBI om opgenomen telefoongesprekken te vertalen. Sibel is goed thuis in Turks, Farsi en Armeens. Vandaar. Ze was nauwelijks aan de slag of ze kreeg thuis bezoek van een van oorsprong Turks collegaatje en haar man, de Dickersons. Die drongen eropaan om lid te worden van een Amerikaans-Turkse organisatie. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook voor het bijtanken van haar portemeknip. Later bleek het te gaan om ATC. En laat de naam van dat puinorkest nou ook regelmatig voorbijkomen op de tapes die Sibel aan het vertalen was en die volstonden met onrustbarende shit en ellende.
Sibel bleek ook goed te kunnen tellen. Voor haar was 1 + 1 doodgewoon 2. Dus ging ze naar haar directe baas. Nul op het rekest. Op naar de hogere baas. Weer nul. Hoogste baas. Sibel kon met ingang van direct opzouten en kreeg het consigne om muisstil te zijn. Sibel naar de rechter. Nul. Etcetera etcetera. De Dickersons zitten inmiddels ergens hoog en droog in Europa hun poen te tellen en Sibel mag nu, na 5 jaar, nog steeds niks zeggen over de afzichtelijke dingen die ze heeft gehoord. Amerikaanse staatsgeheimen hè.
Overigens, die "dingen" sluiten naadloos aan bij de materie die Valerie graag naar buiten zou willen tillen. En zonder twijfel ook bij die van de Nederlands Turkse tolk en vertaler Tayar Cetinkaya, die zo allerliefst in het geweer is geweest voor de Turkse overheid om de Koerdische zakenpief Huseyin Baybasin in een Nederlandse kruipruimte te persen. Ook zijn kennis zal moeilijk op te pompen zijn. Nederlandse staatsgeheimen hè. Stay tuned.

1. Ook "onze" Abdul Qadeer Khan maakte gebruik van de Turkse connectie om gadgets binnen te sleutelen voor zijn Islamitische atoombom. Voor een groot deel betaald met opbrengsten uit de handel in ondeugende middelen. Niks nieuws onder de koperen ploert. Dat gebeurde ook al in de jaren zeventig, toen Khan met hulp van Nederlandse experts en bedrijven zijn netwerk opzette en begon te broddelen aan zijn centrifugeorgel in Pakistan.

Cold Turkey

  • Hits: 405
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch