Vliegend tapijt (003)

01 april 2017
Hits: 427

dinsdag 25 januari-2005
Een week na de moord op Dale Stoffel claimde Saraya al-Jihad Al-Islami (Brigades van de Islamitische Jihad) de moord en plaatste foto’s van gestolen documenten en zijn laptop op de website. Stoffel had medewerkers van het Irakese Ministerie van Defensie ervan beschuldigd corrupt te zijn. Zijn bedrijf -Wye Oak Technology- is gespecialiseerd in het opgraden van oud sovjet wapentuig. Stoffel zelf heeft een interessant verleden. In de jaren negentig werkte hij aan een geheim Amerikaans programma om Russisch en Chinees wapentuig de landen uit te smokkelen ten behoeve van tests door het Amerikaanse leger. Behalve bij Wye Oak, was Stoffelook executive vice president van CLI USA Inc, een consultancybedrijf, onderdeel van CLI Corp in Canonsburg, VS.
Stoffel had een aanzienlijke order binnengehaald, maar de betalingen liepen achter en kwamen niet van Irak, maar van een bemiddelaar in Libanon. Vermoed werd dat er aanzienlijke bedragen aan Irakese ambtenaren betaald moeten worden. Niet rechtstreeks, maar ook via die Libanese ‘bemiddelaar’. Inmiddels is de moord en de corruptiezaak in onderzoek bij de FBI.
De Centrale Bank van Irak heeft inmiddels de toezegging, dat een bedrag van 200.000.000 Amerikaanse dollars teruggestort (of gebracht) zal worden naar Irak. Weliswaar zo’n 100 miljoen minder dan overgebracht zou zijn, maar hoeveel het precies was lijkt niet bekend. Ook wordt nu Jordanië genoemd als land waar een deel van het geld terecht is gekomen.
Zal wel vervolgd worden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 april 2017
Aantal keren bekeken: 427
Vliegend tapijt

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch