Catalonië en Madrid (024)

Afgelopen weekend werden in Catalonië (althans in het Spaanse deel) verkiezingen gehouden voor 'regionale vertegenwoordiging': 130 leden van het regioparlement die een president zullen aanwijzen. Catalonië is in de ogen van Madrid een regio; in de ogen van de Catalanen een natie. Dát is het strijdpunt.
Zie eerdere afleveringen voor de geschiedenis van dit conflict.
De Catalaanse leiders van de onafhankelijkheidsbeweging zijn tot lange gevangenisstraffen veroordeeld (vice-president Junqueras tot 13 jaar). Anderen (zoals de voormalige president van de Generalitat Carles Puigdemont, lid van het Europees parlement) zijn in ballingschap gegaan.
Deze verkiezingen vinden meer dan 4 jaar plaats na het referendum dat de onafhankelijkheidspartijen in 2016 hielden om over afscheiding van de Spaanse monarchie te beslissen.
De uitslag is een absolute meerderheid geworden voor de partijen die voor Catalaanse onafhankelijkheid strijden. De Republikeinen van Junqueras werden de grootste van hen, gevolgd door de liberalen van Puigdemont. 

En dan de veroordeling van rapper Pablo Hasel wegens 'het verheerlijken van terrorisme' en 'verzet tegen de monarchie'. Hij noemt de royals 'zonen van Franco' en Juan Carlos 'maffiabaas'.  Zijn aanhouding in Lleida gaat de wereld over. Bekende kunstenaars als Carlos Aldomovar, Alba Flores en Javier Bardem hebben geprotesteerd.

Ook in Madrid wordt tegen de arrestatie van Pablo Hasel gedemonstreerd. Dit is geen zuiver Catalaanse zaak, zoals de regering probeert. Dat is vrijheid nooit geweest op het Iberisch schiereiland. Het is republiek of monarchie. Vrijheid of onderdrukking. Vrijheid bestaat niet in een monarchie. Nederland is het bewijs.
De demonstraties gaan door. (WK)

Catalonië en Madrid

  • Hits: 304
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch