Skip to main content

Catalonië en Madrid (015)

03 oktober 2018

Pogingen van oververhitte demonstranten om het Catalaanse Parlement binnen te dringen tijdens de viering van een jaar '1-10', het Referendum over Onafhankelijkheid in 2017 dat Madrid aangreep om via art. 155 van de Spaanse Grondwet de Catalaanse regering van Carles Puigdemont af te zetten en 'bestuur vanuit het centrum' in te stellen, hebben voor het eerst tot geweld geleid van de kant van oververhitte demonstranten die Ciutadans-leider Ines Arrimadas hebben belaagd. Premier van de Catalaanse regering Qiem Torra heeft onmiddelijk afstand genomen en opgeroepen tot kalmte. Maar tegelijkertijd heeft hij de Madrileense regering Sanchez die dankzij parlementaire steun van de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen regeert een ultimatum gesteld: binnen een maand moeten de voorwaarden voor een Internationaal erkend en gecontroleerd Referendum over Zelfbeschikking worden bekendgemaakt, anders trekken de Catalanen de stekker uit de Sociaal-Democratische coalitie.
De premier-in-ballingschap Carles Puigdemont die in Waterloo (B) resideert was gisteren te gast in een avond georganiseerd in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg te Amsterdam.

IMG 2087

Voor een groot deel gevuld met Amsterdamse Catalanen die hun voorkeur voor onafhankelijkheid niet onder stoelen of banken staken.

IMG 2082

Tot even later alle vlaggen en onafhankelijkheidssymbolen gedisciplineerd werden opgeborgen na klachten van de organisatie. Catalanen zijn net Koerden.
De avond zelf was een schaamteloze vertoning van Hollandse arrogantie, verwoord door interviewer Yuri Albrecht. Niet gehinderd door enige kennis van de geschiedenis of de situatie ter plaatse ging hij maar door 'Burgeroorlog' als toekomstperspectief te introduceren via Joegoslavië en Orwelliaanse herinneringen uit de Spaanse Burgeroorlog. Albrecht is net zo'n nitwit als Orwell, maar Orwell vocht tenminste tegen Franco. Albrecht is slechts een lakei van MSM. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 oktober 2018
Catalonië en Madrid