Skip to main content

Geloel uit Kabul

zondag 27 augustus-2006
Wat een feest in Uruzgan. Man, niet te geloven. Jan Peter Klootviool op bezoek. En geen mens wist het. Hij kwam zomaar de Nederlandse compound binnenzeilen. De shrink kon meteen voor een tijdje het zand uit zijn slurf gaan baggeren. Kampsyndroom? Ben je belazerd. Naar rechts richten. Hooooofd om. Plaaaaaats rust. Rust. En dan die ferme toespraak van de grote Leider op die stoffige vlakte! Eén hart onder de riem? Wel twee harten.
De verzamelde zandhappers bleken de helden van deze tijd te zijn. De brengers van vrijheid voor de bevolking, sportveldjes, closetpotten, een UPC-abonnement, worteltjeszaad, bijbels, schoolkrijt, lingerie, mobieltjes, Unoxsoep, blikopeners, een paar biggen om te wennen en nog een hele bups andere lustobjecten uit onze democratische wereld.
Klootviool trok na zijn vloeiende oratie naar Kabul om die marionet even op zijn sodemieter te geven. Want dat hele circus duurt al een paar jaar en het enige wat goed gaat is de poppieteelt.
Onze voorganger kende de verse cijfers uit zijn hoofd. Vorig jaar stonden 104.000 hectare in bloei. Dit jaar 185.000 hectare. Dat leverde vorig jaar 41 ton opium op. Reken er een nulletje af en je weet hoeveel hero die boertjes vorig jaar uit de grond hebben gejaagd. Kan je nagaan wat voor oogst we over een paar weken zullen hebben. Kijk, dat heet opschieten. Want economische hulp is allemaal heel mooi, maar het moet wel wat opleveren.
Officieel bestrijden we die handel natuurlijk, hè. Onder leiding van onze Britse collega’s. Die hebben zelfs nachtkijkers geleverd aan de Iraanse anti-drugsbrigades. Konden ze het ‘snachts een beetje beter zien, begrijpt u. Ja, jammer dat die vagina-Iraniërs weer een heel partijtje doorgeleverd hebben aan de Hashbollah. Maar waar gebased wordt, valt wel eens een lepel.
Er is eigenlijk maar één storende factor. Dat zijn die Talibandieten. Die versjteren de hele boel. Daarom heeft premier Klootviool die Karzai opgedragen om voor meer personeel te zorgen aan de grens met Pakistan. Want daar komen die baarden vandaan. En hun wapens ook. Dat is dus vervelend, want we zetten bijvoorbeeld niet al die schooltjes neer om er steeds een kampvuur van te laten maken. Laat dat helder zijn.
JP gaf Karzai een hand en vertrok gistermiddag weer terug naar Nederland. Kon ie vanochtend misschien net op tijd in Capelle zijn om met een paar zwarte sokken aan de Heer prijzen. Amen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen