Skip to main content

Arriba, arriba

donderdag 6 november-2014
Het gaat weer heel erg olé in Spanje. Nee, we hebben het niet over die corruptie bij de overheid. Dat is niks bijzonders. Nee, we hebben het over de polletieke onrust. Komend weekend vindt het referendum in Cataluña plaats. Om te kijken of de bevolking in meerderheid voor of tegen een zelfstandige Catalaanse staat is. Verboden door Madrid en een kadi? Jaaaaa. Maar daar steken ze in Barca en wijde omgeving de dedo medio voor in het firmamento. En wat doet Madrid? Dat stuurt een heel meute aan zwaarbewapende Guardia Civilknuppels naar de Ramblas. Om de orde te handhaven. Kan gezellig worden, want de Guardia heeft een zeer hardhandige reputatie op te houden.
Landelijk pakken zich ook merkwaardige wolkenpartijen samen. Begin dit jaar zag een nieuwe linkse partij het licht: Podemos (“We can”) en wat niemand voor mogelijk hield gebeurde. Bij de Europese verkiezingen in mei haalde Podemos 1,2 meloen stemmen binnen en scoorde vijf zetels in Brussel. Eind vorige week werd er een polletje tegenaan gegooid en daarbij bleek Podemos de grootste partij te zijn als er nu verkiezingen werden gehouden. Met meer dan een kwart van alle kiezers.
Helaas is in Spanje actie ook reactie. Op 27 oktober jl. kreeg de Griekse fascistische partij Golden Dawn een kind. In Valencia werd op die datum Amanacer Dorado in het doopregister bijgeschreven. Voorlopig richten de ultra rechtse jongens zich op het meedoen aan lokale verkiezingen. Maar net als elders worden kleine kinderen normaliter vanzelf groter. Zeker in het polletieke klimaat waarin Spanje langzamerhand in verzeild raakt als gevolg van eerder genoemde corruptie en de ellende die de EU dagelijks over de bevolking uitstort. Het wachten is op een nieuwe “Todos al Suelo” (1), want de elite in Madrid, Brussel en de USSA zal van ze lang ze leven niet toestaan dat in Spanje een echte linkse volkspartij de boel overneemt. Of het land in stukkies uit elkaar valt. Dan liever de beuk erin. De geschiedenis herhaalt zich. Altijd.

(1) “Allemaal op de grond”. Dat was de uitroep van kolonel Tejero die op 23 februari met 200 Guardisten het parlementsgebouw bezette om een staatsgreep op gang te helpen. Mislukte, maar wie zegt dat een dergelijke poging nu ook op niks zou uitdraaien?

Klik hier om uw reactie toe te voegen