Skip to main content

Bye bye Bibi (021)

15 juni 2017

Er stonden vandeweek al demonstranten voor de deur. Bij p.g. Mandelblit. Ze beschuldigden hem ervan de tit-for-tat-zaak tegen Bibi en Saar Netanyahu aan een elastiekje te hebben gehangen om die uiteindelijk te kunnen seponeren. De p.g. en zijn speurneuzen hebben laten weten dat het onderzoek zo lang duurt omdat het per saldo om de premier gaat en niet om een of andere sinaasappelenboer. Naar verwachting wordt het augustus voordat kan worden besloten of B & S voor de kadi moeten verschijnen. Dan wacht hen mogelijk hetzelfde lot als voormalig premier Ehud Olmert, die februari vorig jaar wegens een paar gevalletjes corruptie voor 27 maanden de petoet inging.
Ook hij was trouwens in het nieuws deze week. Hij had namelijk een aanvraag ingediend voor strafvermindering wegens goed gedrag. Maar toestemming wordt twijfelachtig, want wat had Olmertje gedaan? Bij het schrijven van zijn memoires had ie geheime documenten gebruikt, die hij ten tijde van zijn premierschap qq. in de gleuf had gekregen. Ze hadden betrekking op de eliminatie van een Syrische kerncentrale in statu nascendi door de Israëlische luchtmacht in 2007. Op 18 mei jl. nam een van Ehud's beffen wat nieuwe tekst na het bezoekuurtje in de petoet mee naar buiten, alwaar hij een paar smurfen van verschillende pluimage tegen het lijf liep en werd gedwongen zijn papieren last in te leveren. Direct daarna werd het celletje van zijn cliënt doorzocht en hadden de betrokken smurfen bingo. Er kwam een wat uitgebreider onderzoek op gang en binnen dat kader kregen zowel de uitgeverij Yedioth Books (1) en de redacteur die zich met het boek in aanbouw bezighoudt eerder deze week onverwacht bezoek. Of ze er ook bovenop zitten die geheimsmurfen. En dat wordt binnenkort nog wel een graadje erger, want er is intern besloten om Israëlische upstartertjes in de IT-branche volledig te financieren als ze met interessante dingen bezig zijn. Naar het voorbeeld van de Amerikaanse tegenhanger bij het uit de grond stampen van In-Q-Tel (2).

(1) Boekenafdeling van het dagvod Yedioth Ahronot dat in deze serie rond het onderzoek naar Bibi en Saar ook prominent voorbijkomt.
(2) Zie respectievelijk “Wat zie ik daar?“ van 1 juli 2012, “Sim Salabim” van 26 februari 2015 en aflevering 9 van de serie “Paris s'éveille“ van 22 mei 2017.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 juni 2017