Skip to main content

Bye bye Bibi (012)

16 januari 2017

Weet u wie dat nou was? Die onverlaat die samen met premier Netanyahu een tit-for-tat-deal in elkaar probeerde te metselen? Ene Anron Mozes. Het baasje van het dagvod Yedioth Ahronoth en geen gap van Bibi. Integendeel, Mozes was een verklaarde tegenstander van Bieb. Die kreeg de Golankriebels van al dat geschrijf tegen zijn beleid en nodigde Anron uit om eens langs te komen voor een goed gesprek. Sigaartje? Saar, schenk voor meneer Mozes eens een slokje prik in. Laten we eens kijken of we de kou uit de lucht kunnen halen. Wat zit je dwars? Kan ik iets voor je betekenen? Nou dat kon.
Een paar jaar geleden was er in het marktsegment waarin het vod van Mozes zich manifesteerde heel toevallig een concurrent bij gekomen, de Israel Hayom. Een dagvod dat dagelijks de loftrompet liet schallen over Bieb. Zo zelfs dat er mensen waren die dachten dat de premier zelf aan de touwtjes trok. Onder wie Anron. Vandaar zijn vraag of Bieb de concurrent kon bewegen de circulatie wat in te perken. De verkoopcijfers van zijn Yedioth zaten namelijk in de lift naar de begane grond. Onder invloed van die verrekte Hayom. Awel, dat wilde Bibi wel proberen, maar kon Anron dan zijn hetze tegen Bieb en zijn famielje wat inperken? En vooral afzien van een publicatie over een geintje waarbij zoon Yair betrokken was (1). Het gesprek liep op niets uit, maar er volgden nog twee seances. Naar verluidt leverden die ook geen doorbraak op. Maar nu het lullige. Mogelijk op instigatie van Bibi had Ari Harow, de toenmalige hopman van zijn staf en jarenlange adviseur, tijdens de brainstormsessies tussen zijn baas en Mozes een geluidsdragertje aangeslingerd en bewaarde de tapes (2). Die kwamen boven TAP (Tel Avivs Peil) toen Ari zelf smurfen over de vloer kreeg bij een onderzoek naar verdachte fratsen bij de verkoop van zijn consulting outfit 3H Global. Dat onderzoek loopt nog, maar in de tussentijd werd Ari wel een weekje op sterk water gezet om te kijken of ie een lied ten gehore wilde brengen uit de partituur van de opera “Bibi's wasstraat”. Daarover gold en geldt een zogenaamde gag-order, dus het wachten is op een lek.
Ari was overigens niet Netanyahu's eerste stafhopman die zwaailichten voor de deur kreeg. In 2012 zag Nathan Eshel zich genoodzaakt om afscheid te nemen naar aanleiding van twee onderzoeken. Eentje naar financieel geschuifel in Bibi's residentie (!), de ander naar poesie grabbelen, het schieten van een dameskruisfilmpje en het versturen van hijgende mailtjes. Zijn opvolger was Gil Sheffer en je houdt het niet voor mogelijk, maar ook Gil was een liefhebber van poesie grabbelen etcetera en kon na een jaar ook vertrekken. We wisten al dat macht corrumpeert, maar kennelijk krijg je er ook een stijve jongen van. Stay tuned.

(1) Zie voor Yair aflevering 8 dd. 31 december 2016.
(2) U stond op het verkeerde been bij onze eerdere suggestie dat een snuffelclub de onderhandelingen had afgeluisterd. Wij hopen dat u nu op uw goeie been staat.


Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 januari 2017